Organické rajčiny sú vraj zdravšie

Niektoré organické ovocie a zelenina môžu byť vhodnejšie aj zdravšie než plodiny pestované bežným spôsobom. Vyplýva to z amerického výskumu, ktorého závery zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.

14.07.2007 00:00
debata

Štúdia porovnávajúca organické rajčiny a tie, pestované tradičným spôsobom, trvala desať rokov. Zo zistení vyplýva, že v rajčinách pestovaných organicky, je dvojnásobné množstvo flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Práve flavonoidy pozitívne vplývajú pri znižovaní krvného tlaku, čo zasa zabraňuje srdcovo-cievnym ochoreniam, infarktu, alebo mozgovej mŕtvici. Kľúčom môže byť podľa vedcov množstvo dusíku v pôde. Informovali o tom prostredníctvom odborného časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

V rámci výskumu doktorka Alyson Mitchell z University of California a jej kolegovia merali množstvo dvoch známych flavonoidov – quercetínu a kempferolu v sušených kúskoch rajčín, ktoré zozbierali za celé pozorovacie obdobie. „Zistenia potvrdili závery nedávneho európskeho výskumu, ktorý rovnako preukázal, že organické rajčiny, broskyne a spracované jablká majú vyššiu nutričnú kvalitu ako neorganické,“ povedal Peter Melchett zo Soil Association.

Podľa odborného časopisu New Scientist, odlišné hladiny flavonoidov v rajčinách súvisia pravdepodobne s absenciou fertilizérov (hnojív) pri organickom pestovaní plodín. Tvorba flavonoidov je reakcia na nutričnú nedostatočnosť. Vytvárajú sa teda napríklad ako dôsledok nedostatku dusíka v pôde. Neorganický dusík v konvenčných fertilizéroch je rastlinám dostupný, preto sa vedci domnievajú, že nižšie hladiny flavonoidov pravdepodobne súvisia s nadmerným používaním fertilizérov.

Flavonoidy sa často spájajú aj so znižovaním rizika vzniku niektorých typov rakoviny a demencie. Aj keď podľa agentúry Food Standards Agency majú flavonoidy pozitívny vplyv pri znižovaní rizika srdcovo-cievnych ochorení, jej hovorca odmietol existenciu dôkazu, podľa ktorého by mali byť organické plodiny zdravšie. Ako príklad uviedol závery z nového výskumu organického mlieka, ktoré ukázali, že má vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín, no FSA dodalo, že tieto na seba nadväzujú v krátkych reťazcoch, preto nie sú také účinné ako omega 3-mastné kyseliny, naviazané v dlhých reťazcoch, ako je to v prípade rýb. Melchett zo Soil Association ale vyzdvihol tento typ výskumov, ktorý poukazuje na nutričné rozdiely organickej a neorganickej stravy.

debata chyba