Priplácať si za drahé lieky na srdce je zbytočné

Neexistuje nijaký dôkaz, že drahé značkové lieky na liečbu srdcovocievnych chorôb majú lepší vplyv na organizmus ako lacné generické lieky, uviedli americkí vedci. Toto zistenie je v protiklade s názorom mnohých lekárov a pacientov, ktorí si myslia, že značkové lieky sú oveľa lepšie ako generické, hovorí Aaron Kesselheim z Harvardskej lekárskej školy v Bostone, ktorý výskum viedol.

04.12.2008 10:27
lieky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kesselheim s kolegami analyzoval výsledky tridsiatich veľkých štúdií od roku 1984, ktoré porovnávali výsledky deviatich druhov značkových liekov s ich lacnejšími generickými náprotivkami. Takto zistili, že značkové lieky nemajú lepšie klinické výsledky ako lieky generické. Informoval o tom v odbornom časopise Journal of the American Medical Association.

„Značkové lieky na srdcovocievne ochorenia môžu stáť až niekoľko dolárov za jednu tabletku, kým generické stoja len pár centov za jednu tabletku,“ uviedol Kesselheim. „Ak lekár pacientovi predpíše generické lieky na liečbu jeho choroby, tak pacient sa môže cítiť bezpečne. Takisto lekári môžu dôverovať generickým liekom,“ dodal americký vedec. Podľa neho predpisovanie drahých značkových liekov zbytočne zaťažuje úspory pacientov, ako aj rozpočet  zdravotníctva.

Originálne značkové lieky vyrábajú farmaceutické spoločnosti, ktoré vyvinutím lieku získavajú na niekoľko rokov exkluzívne právo ho vyrábať a predávať. Po uplynutí tohto obdobia môžu aj ďalšie farmaceutické firmy vyrábať lacnejšie generické lieky. Tie majú zhodné chemické zloženie ako originál, no zvyčajne tabletky majú inú farbu a tvar.

Podľa Kasselheima lieky na liečbu srdcových problémov či choroby ciev patria medzi najčastejšie predpisované. A pritom farmaceutické firmy sa snažia vyvolať dojem, že generické lieky sú menej účinné ako ich originály. Takisto sa v odborných časopisoch relatívne často objavujú články, ktoré spochybňujú efektívnosť generických liekov.

Podľa Spoločnosti generických farmaceutík, generické lieky tvoria až dve tretiny všetkých predpísaných liekov, no pritom sa na ne minie len 15 percent peňazí. Podľa Kathleen Jaegerovej, ktorá túto spoločnosť vedie, výsledky štúdie potvrdzujú, že generické lieky sú rovnako účinné a pritom oveľa lacnejšie. „Veľa pacientov má obavy, či si môžu dovoliť kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Je potrebné zlepšiť dostupnosť a znižovať výdavky na zdravotníctvo a myslím, že generické lieky sú súčasťou riešenia tejto otázky,“ hovorí Jaegerová.

Na druhej strane Kesselheim upozorňuje, že bez drahých liekov, ktorých vývoj stojí milióny dolárov, by neexistoval ani priemysel generických liekov.

debata chyba