Z whisky je horšia opica ako z vodky

Nie je alkohol ako alkohol. Podľa vedcov má vraj pitie whisky oveľa väčšie nepríjemné následky ako konzumovanie vodky. V najnovšej štúdii amerických vedcov, z ktorej cituje portál BBC, sa ako dôvod v rozdielnosti spomínaných nápojov uvádza možnosť počtu molekúl nazývaných kongenery. Na rozdiel od vodky whisky ich obsahuje.

22.12.2009 14:49
alkohol, whisky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vedecká štúdia zároveň naznačuje, že celonočné popíjanie vodky nezlepšuje, v porovnaní s whisky, pracovný výkon v nasledujúci deň. Deväťdesiatpäť dobrovoľníkov, všetko zdraví konzumenti alkoholu, mali jednu noc na „aklimatizáciu“. Ďalšiu noc začali popíjať whisky alebo vodku. Tretiu noc dostali „placebo“ drink, neobsahujúci alkohol. Po každom konzumovaní sa ich pýtali, ako sa cítia v nasledujúci deň. Zároveň absolvovali tzv. preverovací test, ktorým vedci zisťovali, ako sa dokážu sústrediť na uložené úlohy.

„Pokusné králiky“, ktoré pili whisky, sa viac ako konzumenti vodky sťažovali na bolesti hlavy, vracanie, smäd a únavu. Napriek tomu celková schopnosť sústrediť sa bola v prípade oboch skupín približne rovnaká. „Aj keď sa ľudia cítili horšie, nebol rozdiel medzi pitím vodky a whisky,“ cituje BBC Damarisa Rohsenowa, ktorý viedol výskumnú skupinu na Brownovej univerzite v štáte Rhode Island.

Vedecká práca, zverejnená v odbornom časopise Alcoholism: Clinical and Experimental Research, podľa vedca zároveň ukázala, že pitie alkoholu oslabuje pracujúcich v „bezpečnostne citlivých“ funkciách. A to ešte aj dlho po tom, čo z ich krvi už zmizol alkohol. Štúdia potvrdila, že alkohol narušil aj spánok dobrovoľníkov, a to rovnako v oboch skupinách.

debata chyba