Slávnu letkyňu zrejme zjedli kraby

Záhadu zmiznutia slávnej pilotky Amelie Earhartovej sa za posledných 73 rokov nepodarilo dostatočne objasniť. Earhartová bola prvou ženou, ktorá sólo preletela ponad Atlantik a osudným sa jej stal pokus obletieť svet ponad rovník deliaci severnú a južnú pologuľu. Podľa jednej teórie jej počas letu nad Tichým oceánom došiel benzín. Podľa druhej Earhartovú zostrelila japonská letka a iní si myslia, že sa vrátila do USA so zmenenou identitou.

16.12.2010 12:04
Amelia Earhartová Foto:
Amelia Earhartová pri lietadle Lockheed Electra, ktoré pilotovala aj pri svojom poslednom lete v roku 1937.
debata

Nález viacerých artefaktov z 30. rokov na neobývanom pacifickom atole Nikumaroro však naznačuje, že Earhartová spolu s navigátorom Fredom Noonanom umreli ako stroskotanci práve tam. Nakoniec ich telá zožrali kraby. Výskumníci z Medzinárodnej skupiny pátrania po historických lietadlách hľadali oboch dobrodruhov dve desaťročia, počas ktorých podnikli desať expedícií.

Nakoniec sa im na atole podarilo nájsť kosť z prsta a dve ďalšie kosti, pričom jedna z nich je zrejme z krku. Prst teraz podstupuje testy DNA, aby bolo jasné, že nie je z korytnačky, ktoré tiež majú podobné kosti na predných končatinách, píše denník Guardian.

Ostatné nálezy však naznačujú, že skutočne išlo o Američanku Earhartovú, ktorá havarovala v júli 1937. Je medzi nimi dámske zrkadielko, zips z pennsylvánskej továrne, cestovné fľaše z New Jersey a vreckový nôž. Všetky tieto predmety boli vyrobené v 30. rokoch.

Rodina pilotky však dúfa, že sa výskumníci mýlia. Skôr by prijali haváriu do mora – to je rýchla smrť. Vyhnanstvo na ostrove bez vody, prehratý boj o život a následné zjedenie krabmi, už ani zďaleka takou rýchlou a bezbolestnou smrťou nie je.

debata chyba