Najväčšie prešľapy roka proti vede

More je slané z veľrybích spermií a tvar ženskej nohy na vysokých opätkoch je rovnaký ako počas orgazmu. Celebrity ani tento rok nesklamali vyjadreniami prekrúcajúcimi vedu.

29.12.2011 16:05
bachmannova, republikanska kandidatka Foto:
Republikánska prezidentská kandidátka Michelle Bachmannová sa pripravuje na televíznu debatu. Jej výrok o očkovaní proti rakovine pobúril lekárov.
debata (6)

Na každoročný zoznam najväčších prešľapov proti vede zaradila kampaň Sense About Science (SAS, Pochopenie vedy) televíznu hviezdu Nicole Polizziovú, republikánsku kandidátku na amerického prezidenta Michelle Bachmannovú alebo americkú pesničkárku Suzi Quatro. Zviditeľnili sa napríklad výrokmi o riziku vakcín proti rakovine krčka maternice či o hrubom čreve.

Aj keď zoznam sa zostavuje pre zábavu, kampaň zdôrazňuje, že má aj seriózny cieľ – dosiahnuť, aby sa pseudoveda nevydávala za pravdu.

„Často som mávala bolesti hrdla a potom mi jedna zo sestier povedala, že všetky choroby sa začínajú v hrubom čreve. Začala som každé ráno brať prášok na čistenie hrubého čreva zmixovaný s čerstvým džúsom a prinieslo to veľkú zmenu,“ povedala Quatro pre noviny Daily Mail.

SAS sa preto opýtala kvalifikovaných odborníkov z rôznych odborov, aby komentovali najhlúpejšie vyjadrenia celebrít a vyvrátili tak podobné mýty. „Hrubé črevo je veľmi dôležité pri niektorých chorobách, ale určite nie pri všetkých,“ povedala gastroenterologička Melita Gordonová. ,,Angína nepochádza z hrubého čreva, ale je spôsobená vírusmi prichádzajúcimi nosom a ústami. Brať „čistiaci prášok na hrubé črevo“ nemá žiadny pozitívny účinok na hrdlo ani hrubé črevo, dodala.

Bachmannová zase podľa lekárov spôsobila obrovskú škodu, ktorú budú naprávať dlhé roky, v televíznom vystúpení, kde porozprávala príbeh ženy z floridskej Tampy, podľa ktorej sa jej dcéra stala „mentálne retardovanou“ po zaočkovaní proti rakovine krčka maternice. „Je lákavé pustiť z hlavy vyjadrenia celebrít o vede a zdraví. Ich názory sa však dostanú široko-ďaleko, a keď ich už raz vyslovia, nápady celebrít o prevencii pred rakovinou či tvrdenia o životnom prostredí sa ťažko vyvracajú,“ povedala riaditeľka SAS Tracy Brownová. „V časoch, keď celebrity dominujú verejnej sfére, tlak na zmysluplnú vedu a dôkazy musí pokračovať,“ dodala.

Prehľad zachytil aj bizarnú ,,hlášku" televíznej hviezdy Polizziovej, ktorá nedávno tvrdila: „Nemám veľmi rada pláže. Neznášam žraloky a vo vode sú samé veľrybie spermie. Preto je oceán slaný.“ Oceánograf a námorný expert Simon Boxall Polizziovej tvrdenie odmietol. „Bolo by treba veľmi veľa veľrybích spermií, aby bolo more také slané,“ povedal.

Niektoré z najpodivnejších pseudovedeckých tvrdení vzniklo zopakovaním informácií z druhej ruky získaných na párty, ktoré nikdy nie sú dôveryhodným zdrojom. Napríklad francúzsky dizajnér obuvi Christian Louboutin prišiel s informáciou od jednej z hostiek istej párty. „Povedala, že na vysokých opätkoch je erotický oblúk nohy, pretože presne v rovnakej polohe je ženská noha pri orgazme. Takže keď si obujete topánky s vysokými opätkami, ste v možnej orgazmickej situácii,“ vysvetlil.

Sexuológ Kevan Wylie reagoval ironickou poznámkou, že je dôležité rozlišovať príčinu a následok. „Ženská noha môže byť v tejto polohe počas orgazmu, ale to neznamená, že uvedenie nohy do tejto polohy za iných okolností spôsobí orgazmus,“ upozornil.

6 debata chyba