Parkinsona majú liečiť prasacie bunky

Novozélandská firma plánuje implantovať prasacie bunky do mozgu ľudí, aby tak testovala liečbu Parkinsonovej choroby. Bunky by mali pacientom pomôcť zlepšiť pohyb a mozgové funkcie.

19.04.2012 10:32
výskum, vedec Foto:
Ľuďom s parkinsonovou chorobou môžu pomôcť bunky z mozgov malých prasiat, tvrdia novozélandskí vedci.
debata

Klinické testy plánované na budúci rok by boli prvým využitím prasacích mozgových buniek pri liečbe ľudí. Spoločnosť Living Cell Technologies uviedla, že liečba zahŕňa transplantovanie ,,podporných" buniek z mozgu ošípaných, ktoré môžu pomôcť napraviť poškodené nervové tkanivo ľuďom s Parkinsonovou chorobou.

Parkinson je degeneratívna porucha nervového systému, ktorá postihuje štyri až šesť miliónov ľudí na svete. Znížené hladiny dopamínu v mozgu vedú pri Parkinsonovej chorobe k príznakom súvisiacim s pohybom, ako sú tras, stuhnutosť a pomalé pohyby a neskôr postihujú aj pamäť.

Šéfka Living Cell Andrea Grantová uviedla, že prvotné testy na opiciach ukázali zlepšenie pri viac ako polovici príznakov. ,,Do dvoch týždňov po implantovaní buniek sme videli zlepšenie pri trase, ktorý mali opice. Pozorovali sme zlepšenie v testoch ich pamäti a pozornosti a zlepšenie vytrvalo počas šiestich mesiacov testovania," dodala Grantová.

Výsledky podľa nej naznačujú, že implantované bunky môžu chrániť mozgové tkanivo, ktoré by inak odumrelo, potenciálne oddialiť alebo zabrániť oslabujúcim vplyvom Parkinsonovej choroby na ľudský organizmus.

Konvenčné lieky na Parkinsonovu chorobu zmierňujú jej prejavy, ale časom strácajú účinnosť a neriešia úbytok mozgových buniek, ktoré produkujú dopamín.

,,Podporné bunky sú ako regeneračný stroj mozgu. Chorým neurónom umožňujú obnoviť sa a opäť osídliť poškodené oblasti mozgu," vysvetlila Grantová.

Bunky sa odoberajú z mozgového tkaniva čerstvo narodených prasiat zo špeciálneho ,,čistého" stáda, aby nehrozilo riziko chorôb z moderných ošípaných.

Living Cell Technologies používa potomkov zo stáda, ktoré zostalo izolované v 50. rokoch 19. storočia na opustenej veľrybárskej stanici na Aucklandských ostrovoch, asi 465 kilometrov južne od Nového Zélandu. Bunky sa spracúvajú tak, aby zabránili odmietnutiu zo strany ľudského imunitného systému.

Spoločnosť plánuje požiadať novozélandské úrady o povolenie na testy začiatkom mája a v prípade získania povolenia začať prvú fázu pokusov koncom marca 2013.

debata chyba