Analýza DNA má vniesť jasno do pôvodu yetiho

Britsko-švajčiarsky tím bude analyzovať DNA z pozostatkov, ktoré by mohli pochádzať od tvorov, o ktorých sa hovorí v legendách niekoľkých svetových kultúr. Najznámejším je himalájsky snežný muž yeti. Medzi skúmanými vzorkami budú vlasy, kosti a ďalší materiál, ktorý zatiaľ zhromaždil švajčiarsky biológ Michel Sartori.

25.05.2012 10:44
yeti Foto:
Svojho yetiho majú aj v Barme. Na kresbe z roku 1842 je zvečnený chlpatý Snwe-Maong s dcérou.
debata

Mnoho kultúr pozná legendy o vlasatých a chlpatých bytostiach podobných človeku či ľudoopom. Väčšinou sa skrývajú v divočine, a preto ich málokto videl.

Tieto veľké humanoidné tvory sú v Himalájach známe ako yeti alebo migoj, v Severnej Amerike majú bigfoota alebo saskača, na Kaukaze alamastyho, na Sumatre orangpendeka. Je ich však omnoho viac. Vedci sa teraz rozhodli, že pomocou moderných vedeckých techník prvýkrát podrobia skúmaniu vzorky, ktoré údajne pochádzajú z týchto tvorov.

,,Je to oblasť, do ktorej sa každý seriózny vedec púšťa s určitými obavami. Je plná výstredných a úplne scestných správ," hovorí jeden z iniciátorov projektu Bryan Sykes z Oxfordskej univerzity. Vedci chcú využiť posledné poznatky z oblasti genetickej analýzy a výsledky potom zverejniť v prestížnych odborných časopisoch. ,,Boli vykonané testy DNA na údajných snežných mužoch a im podobných, ale technológia testovania, najmä vlasov, sa medzitým veľmi zlepšila vďaka pokroku v súdnom lekárstve," povedal Sykes.

Na údajného snežného muža yetiho upozornila expedícia britského horolezca Erika Shiptona na Mount Everest roku 1951. Fotografie obrích stôp v snehu priživili špekulácie o himalájskych tvoroch, o ktorých veda nevie. Od toho času veľa údajných očitých svedkov na celom svete tvrdilo, že podobné tvory zahliadli.

Domnienky o ich existencii sú však založené predovšetkým na rozprávaniach obyvateľov z okolia himalájskeho pohoria, kde sa správy o tomto tvorovi šíria už po celé generácie. Pre európsku civilizáciu ho objavil roku 1889 anglický dôstojník L. A. Wadel, keď na jednom himalájskom sedle objavil v snehu obrovský odtlačok bosej chlpatej nohy.

debata chyba