Mäso zo skúmavky má obrovský potenciál, tvrdí Bill Gates

Bill Gates verí, že mäso zo skúmavky má potenciál do budúcnosti. Financuje projekty, ktoré hľadajú náhradu za živočíšne potraviny v rastlinnej sfére.

15.08.2013 15:00
mleté mäso Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Bill Gates patrí medzi zanietených investorov, ktorí podporujú začínajúce projekty s veľkými ambíciami zmeniť svet. Tak ako v minulosti podporil vývoj nových ekologických toaliet pre krajiny tretieho sveta, podporuje dnes projekty zaoberajúce sa vývojom alternatívnych potravín. Po vzore jedného z dvojice zakladateľov Googlu, Sergeja Brina, investuje do výskumu, ktorý hľadá vhodnú náhradu za živočíšne produkty, ktoré spotrebúvajú viac zdrojov, než produkty z rastlín. Brin v posledných piatich rokoch investoval viac ako štvrť milióna dolárov do vývoja „umelého“ mäsa, ktorého výsledkom bola karbonátka z laboratória Maastrichtskej univerzity. Mäso bolo vypestované z kmeňových buniek kravy a chuťovo sa údajne blíži k skutočnému mäso, navyše s podobnou konzistenciou. Svalové vlákna boli vypestované v živnom roztoku.

Chov dobytka je neekologický. Ľudia budú potrebovať náhradu
Gates verí, že nová forma rastlinných potravín by mohla pokryť požiadavky populačnej expanzie, keďže problém nedostatku potravín je čoraz pálčivejší, obzvlášť v rozvojových krajinách a krajinách tretieho sveta. Jedným z riešení by podľa Gatesa mohlo byť čoraz častejšie skloňované mäso zo skúmavky, ktoré má minimálny dopad na životné prostredie. „Farmy na chov dobytka majú čiastočne na svedomí vyššiu produkciu metánu. Pri trávení u prežúvavcov potrava fermentuje a vytvára tak uhlíkové plyny ako vedľajší produkt. V skutočnosti až päť percent emisií oxidu uhličitého a štyridsať percent emisií metánu pochádza z chovu dobytka,“ argumentuje Bill Gates. Tradičný chov vyžaduje rozsiahle pastviny a vodné zdroje, pričom populáciu, ktorá neustále rastie, jedného dňa už uživiť nedokáže. „Bio“ mäso sa tak môže stať nedostatkovým tovarom, ktoré stále tvorí jednu zo základných zložiek potravy u ľudí.

Nové výzvy, ktoré zmenia svet
Zakladateľ Microsoftu už v minulosti podporil projekt Hampton Farms, ktorý produkuje náhradu za vajcia na báze nekompletných rastlinných proteínov. Momentálne stojí pred ďalšou výzvou, ktorá má podľa Sergeja Brina neuveriteľný potenciál. „Ak vidíte, v akých podmienkach sa bežne chová dobytok, jednoducho nemôžete zostať voči tomuto problému ľahostajní,“ tvrdí ekologický aktivista Brin.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso zo skúmavky #bio #umelé múso #bill gates