Zdravý sexuálny život odďaľuje smrť

Sex môže byť jedno z tajomstiev dobrého zdravia, mladosti a dlhého života. Teda aspoň pre ovocné mušky. Vedci na to prišli tak, že samce ovocných mušiek uzavreli do nádoby "navoňanej" sexuálnymi feromónmi samičiek. Samčeky sa však nemali s kým páriť, čo postupne viedlo k strate tukových zásob, hladovaniu a vyššej hladine stresu.

29.11.2013 12:00
debata (1)

Sexuálne frustrované ovocné mušky následne žili kratšie, uvádzajú výskumníci z Michiganskej univerzity v žurnále Science. Ak však muškám umožnili párenie, sčasti sa podarilo vymazať negatívny vplyv na zdravie a spomalilo sa ich starnutie.

„Naše zistenia nám pomáhajú lepšie porozumieť vplyvu senzorických vnemov integrovaných v mozgu na dlhodobý zdravotný stav a dĺžku života,“ uviedol hlavný autor štúdie Scott Pletcher.

„Použili sme špičkový genetický a neurobiologický výskum a tak sa zdá, že to nie je mýtus, že sexuálna frustrácia je zdravotný problém.“ Muškám, ktoré očakávali sex, no k páreniu nedošlo, sa zhoršil zdravotný stav a žili kratšie.

„Získané údaje môžu byť prvým priamym dôkazom, že starnutie a fyziológia sú ovplyvnené tým, ako mozog spracúva očakávania a odmeny. V tomto prípade sexuálne odmeny podporili zdravé starnutie,“ hovorí Pletcher.

Starnutie sa na muškách skúma často, pretože v priemere žijú len 60 dní. Zároveň sa ukázalo, že mnoho poznatkov objavených na muškách platí aj pre cicavce od myší až po človeka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #výskum #párenie #mušky #dĺžka života