V Afrike nemajú prístup k liekom proti AIDS milióny chorých

Približne trinásť miliónov Afričanov infikovaných vírusom HIV nemá prístup k životne dôležitým liekom proti AIDS.

13.12.2013 14:00
AIDS, HIV, Afrika Foto:
V Afrike stále potrebujú na boj s AIDS viac liekov.
debata

Na záver medzinárodnej konferencie o AIDS a ďalších pohlavne prenosných chorobách na africkom kontinente to v Kapskom Meste podľa agentúry DPA uviedla organizácia Svetová kampaň proti AIDS. Najviac sa nedostatok medikamentov dotýka infikovaných v západnej a strednej Afrike, z ktorých len tretina má prístup k liekom spomaľujúcim prepuknutie AIDS.

Za hlavné príčiny tohto neutešeného stavu označili experti korupciu, nehospodárnosť a chýbajúcu angažovanosť politikov. Z 24 miliárd dolárov (takmer 17,5 miliardy eur) potrebných na boj so šírením AIDS v roku 2014 stále chýba pätina tejto sumy, upozornil na konferencii Program OSN pre boj proti HIV a AIDS (UNAIDS).

Jeho riaditeľ Michel Sidibé vystúpil tiež s požiadavkou na zlepšenie testovania. „Testy HIV musia byť dostupné jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie, aby sme mohli rýchlejšie obstarať život zachraňujúce lieky,“ vyhlásil. Najmä na juhu Afriky zaznamenal podľa neho program pokrok v boji s nebezpečným vírusom. V Juhoafrickej republike a v Malawi má podľa UNAIDS prístup k potrebným liekom 80 percent HIV pozitívnych.

Konferencia o AIDS v Afrike sa koná každé dva roky. Tento rok sa na nej v juhoafrickom Kapskom Meste zúčastnilo viac ako 12-tisíc expertov a zástupcov približne 600 organizácií. Tentoraz bolo hlavnou témou hľadanie stratégie zameranej na efektívnejšie zamedzenie prenosu nákazy na nových nositeľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #HIV #AIDS