Najmenší kardiostimulátor má veľkosť vitamínovej tabletky

V rakúskom Linzi bola na človeku vykonaná prvá implantácia najmenšieho kardiostimulátora na svete. Veľkosťou je prístroj porovnateľný s väčšou vitamínovou tabletkou, oznámila americká spoločnosť Medtronic, ktorá zariadenie vyvinula.

27.12.2013 11:43
srdce, tlak, cieva, cievy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prístroj má zhruba desatinu veľkosti tradičného kardiostimulátora a bude sa teraz podľa firmy využívať na účely výskumu po celom svete.

„Vďaka takýmto malým rozmerom a jedinečnému vyhotoveniu možno zariadenie Micra TPS umiestniť priamo do srdca pomocou minimálne invazívneho zákroku, bez potreby použitia klasickej stimulačnej elektródy,“ uviedol Clemens Steinwender, primár kardiologického oddelenia všeobecnej nemocnice v rakúskom Linzi.

Oproti existujúcim bežným postupom implantácie kardiostimulátora nevyžaduje Micra TPS chirurgické vytvorenie podkožného „vrecka“ v oblasti hrudníka. Vďaka tomu je výrazne menšia hrozba komplikácií spojených so zariadením a tiež sú menej viditeľné stopy po implantácii. Štúdia využitia zariadení Micra TPS sa uskutočňuje formou klinických skúšok v rade lekárskych zariadení po celom svete. Zúčastní sa na nej asi 780 pacientov v približne päťdesiatke stredísk. Počiatočné výsledky od prvých 60 pacientov sledovaných počas troch mesiacov sa očakávajú v druhej polovici budúceho roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #kardiostimulátor #srdcovo-cievne ochorenia