Vedci sú na stope liečbe artritídy či Alzheimera

V doposiaľ najväčšej genetickej štúdii, ktorá sa uskutočnila na vzorke 30-tisíc pacientov, sa medzinárodnému tímu vedcov podarilo odhaliť niekoľko spojitostí medzi zápalovými ochoreniami a genetikou. Výsledky štúdie publikoval v skrátenej forme populárno-náučný magazín Nature.

28.12.2013 20:30
tabletka, pilulky, lieky Foto:
Ilustračné foto
debata

Medzinárodný tím vedcov vo výskume porovnával DNA pacientov s artritídou s DNA ľudí, ktorí artritídou netrpeli a nemali k jej vzniku žiadne predispozície. Odhaliť sa im podarilo až 42 oblastí v DNA, ktoré vedci popisujú ako problémové, práve v súvislosti s reumatiodnou artritídou. Očakáva sa, že vďaka poznaniu problémových oblastí v DNA budú farmaceutické spoločnosti v budúcnosti schopné vyvinúť účinný kompenzačný liek.

Ľuďom s artritídou svitá nádej. Chorobu bude zrejme možné aj vyliečiť
Podľa šéfa hlavného výskumného tímu, profesora Roberta Plenga z Harvard Medical School, už v súčasnosti existuje liek, ktorý čiastočne pomáha odďaľovať príznaky artritídy. Problémom však je, že tento liek bol vyvinutý s cieľom liečiť inú chorobu, než artritídu. Skutočnosť, že v rámci vedľajších účinkov pomáha naprávať aj genetický problém v spojitosti s artritídou, bola odhalená až neskôr. Toto zistenie spolu s novými poznatkami v poškodených častiach DNA môžu pomôcť pri vývoji nových liečiv. „V budúcnosti bude možné využívať genetiku na vývoj nových liečiv pre komplexné choroby ako je práve reumatoidná artritída. Navyše potenciálne bude možné chorobu nie len liečiť ale aj vyliečiť,“ potvrdil pre server BBC profesor Pleng.

Lieky na leukémiu by mohli byť účinné aj pri liečbe artritídy
Vďaka hlbšiemu poznaniu poškodených častí DNA bude možné podľa profesora Plenga identifikovať účinné látky aj na také komplexné choroby ako je diabetes, Alzheimer či ischemická choroba srdca. Ďalším, nemenej dôležitým, zistením je, že rovnaké genetické predispozície, ktoré u človeka majú za následok vývoj artritídy sú zodpovedné aj za leukémiu. Profesorka Jane Worthington z centra pre genetiku v Manchestri sa preto domnieva, že lieky používané na liečbu leukémie by mohli byť účinné aj na liečbu artritídy. Ak by sa jej domnienky potvrdili od klinických testov a produkcie by ich tak mohli deliť len mesiace.

debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #artritída #leukémia