Lepkavé nanoguľôčky majú ničiť rakovinu

Vyčistiť krv od rakovinových buniek bude úlohou "lepkavých" nanočastíc, ktoré tak majú zabrániť šíreniu rakoviny v tele pacienta. Vedci z Cornellovej univerzity v USA vyvinuli drobné nanoguľôčky, ktoré je možné vstreknúť do krvi a ktoré pri dotyku zabíjajú migrujúce rakovinové bunky.

08.01.2014 10:00
rakovina, nanočastice Foto:
Nanočastice sa majú nalepiť na rakovinové bunky v krvi a zničiť ich.
debata

Práve šírenie rakovinových buniek po tele je najnebezpečnejším a smrteľným štádiom rakoviny. Vedci novú formu liečby zatiaľ vyskúšali len v laboratórnych podmienkach, čo znamená, že jej praktické využitie je ešte roky vzdialené. Povedali však, že účinok liečby bol „dramatický a veľmi sľubný“.

Jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich šance na prežitie je, či rakovina začne tvoriť metastázy a šíriť sa po tele. „Až deväťdesiat percent úmrtí na rakovinu je spojených s metastázami,“ uviedol Michael King, ktorý štúdiu publikoval v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Vo svojom výskume využil proteín nazývaný Trail, ktorý už bol otestovaný v iných výskumoch. Tento proteín „zabalil“ do nanoguľôčok, vďaka ktorým môže Trail cestovať krvným riečiskom spolu s bielymi krvinkami. Keď krvinky narazia na rakovinovú bunku, proteín sa na ňu nalepí a zničí ju.

„Výsledky sú dramatické. Nejde len o mierny pokles rakovinových buniek (v krvi),“ povedal King. Novú formu liečby zatiaľ vyskúšal na vzorkách ľudskej krvi a myšiach. Podľa neho lepkavé nanočastice dokázali krv vyčistiť do dvoch hodín. King hovorí, že by sa nová liečba mohla využiť v súčinnosti s chirurgickým zákrokom alebo rádioterapiou. Podotkol však, že ide o skoré výsledky a výskum si vyžiada ešte mnoho testovania. Zatiaľ sa však neukázalo, že by nanočastice nejako poškodzovali imunitný systém alebo steny ciev.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #nanočastice #proteín