Baviči majú psychiku podobnú schizofrenikom

Duševná charakteristika hviezd zábavného priemyslu je prekvapujúco podobná psychicky chorým pacientom vrátane schizofrenikov a ľudí s maniodepresívnou psychózou. Prišli na to britskí lekári po analýze psychických parametrov zabávačov z Veľkej Británie, USA a Austrálie. Svoje výsledky publikovali v časopise British Journal of Psychiatry.

17.01.2014 12:00
zabávač, psychika Foto:
Zabávači bývajú impulzívnejší a asociálnejší ako bežní ľudia.
debata

Skúmané celebrity podľa výsledkov analýzy vykazovali v porovnaní s bežnou populáciou zvýšenú anomáliu v štyroch psychických charakteristikách. Sú napríklad impulzívnejší, majú väčšie sklony k asociálnemu správaniu a nerešpektovaniu súkromia.

„Tvorivé vlastnosti potrebné na šírenie zábavy sú prekvapujúco podobné charakteristikám ľudí s psychózami, tak so schizofréniou, ako aj s bipolárnou afektívnou poruchou, predtým nazývanou maniodepresívna psychóza,“ uviedol v komentári k štúdii Gordon Claridge z Oxfordskej univerzity. Skúmané osoby mali ťažkosti so sústredením, verili v telepatiu a paranormálne javy a mali sklony k impulzívnemu, asociálnemu správaniu.

Aj keď schizofrénia môže byť so zmyslom pre humor nezlučiteľná, v miernejších formách môže zvýšiť schopnosť ľudí vymýšľať nezvyklé či bizarné kombinácie a uvažovať mimo bežného rámca. Rovnako tak manická fáza bipolárnej poruchy môže viesť k vymýšľaniu nových, originálnych a zábavných súvislostí, vyhlásil britský vedec.

Štúdia dospela k týmto záverom po skúmaní 523 zabávačov, ktorí online vypĺňali dotazník predkladaný zvyčajne zdravým ľuďom pre zistenie prípadných psychóz. Výsledky potom boli porovnané nielen s bežnou populáciou, ale aj s dramatickými umelcami, ktorí sa humoru cielene nevenujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zabávač