Otehotnie žena bez vlastnej maternice?

Mladá Švédka sa možno stane prvou ženou na svete, ktorá porodí dieťa donosené v transplantovanej maternici. Lekári v Göteborgu jej úspešne implantovali embryo a teraz čakajú, či otehotnie.

29.01.2014 12:00
žena, bruško, tehotenstvo Foto:
Ilustračná fotografia
debata (4)

Informoval o tom britský denník The Daily Telegraph. Žena navyše dostala orgán od svojej matky, a tak by sa jej dieťa narodilo z rovnakej maternice ako kedysi ona sama.

Pacientka je jednou z deviatich žien, ktorým vlani a predvlani švédski lekári v rámci priekopníckeho projektu maternicu transplantovali. Pre genetickú poruchu sa narodila bez maternice, vaječníky jej však fungujú, takže dieťa bude jej biologickým potomkom. „Ten najlepší scenár by bol, keby sa o deväť mesiacov narodilo dieťa,“ uviedol gynekológ Mats Brännström, ktorý viedol transplantačný tím. „Úspech by bol dôkazom, že je teraz k dispozícii zákrok schopný vyriešiť závažné formy neplodnosti.“ K tým odborníci počítajú práve genetické poruchy ako Mayer-Rokitansky-Küster-Auserov (čiže MRKH) syndróm, keď sa žena narodí bez maternice a niekedy tiež bez pošvy a vajcovodov. Zákrok by pomohol aj ženám, ktoré o maternicu prišli napríklad kvôli rakovine.

Lekári zatiaľ nevedia, ako transplantovaná maternica ovplyvní šancu žien otehotnieť, pretože zatiaľ nemajú s graviditou pacientok veľa skúseností. Vôbec prvou tehotnou ženou s transplantovanou maternicou sa vlani stala dvadsaťdvaročná Turkyňa Derya Sertová, ktorá však po ôsmich týždňoch potratila.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #Švédsko #maternica #transplantácia