Ako vyhrať v hre papier, kameň, nožnice

Pri jednoduchej hre papier, kameň, nožnice je jasné, že existuje tretinová šanca, čo si súper vyberie. Výskum však ukázal, že ľudia nehrajú úplne náhodne.

06.05.2014 09:00
hra, ruky, Foto:
Pri hraní hry papier, kameň, nožnice je dôležité rátať s tým, kto vyhral posledné kolo.
debata

Existujú isté vzory, ktorých poznanie vám môže pomôcť súpera poraziť častejšie, než on porazí vás. Základné pravidlo znie, že víťaz hry častejšie zostane pri rovnakej ruke, kým ten, čo prehral, je viac náchylný v ďalšej hre hrať inú ruku.

Tento poznatok vychádza z rozsiahleho turnaja v hraní hry papier, kameň, nožnice na Čchejiang univerzite v Číne. Vedci najali 360 študentov a rozdelili ich do skupín po šiestich. Každý súťažiaci hral tristo hier proti ostatným členom jeho skupiny. Aby výskumníci udržali pozornosť študentov a motivovali ich hrať čo najlepšie, tak im za každú vyhratú hru zaplatili.

Vedci predpokladali, že každý účastník vyhrá zhruba rovnaký počet hier a že každý z účastníkov použije papier, kameň alebo nožnice približne rovnaký počet krát. Takýto výsledok, zvaný Nashovo ekvilibrium, predpovedá teória hier. A turnaj skutočne aj tak dopadol. Vedci si však všimli, istý vzorec v správaní účastníkov turnaja. Keď hráč vyhral hru, tak v ďalšom kole častejšie volil rovnakú ruku. Tí, čo prehrali, boli náchylnejší zmeniť svoju stratégiu a namiesto kameňa, s ktorým prehrali, radšej volí papier alebo nožnice.

V spomínanej teórii hier sa tejto stratégii „ostať alebo zmeniť“ hovorí podmienená odpoveď a toto správanie môže byť pevne zakódované v našom mozgu. „Či je podmienená odpoveď základný mechanizmus rozhodovania zapísaný v ľudskom mozgu, alebo len dôsledok neurálnych mechanizmov, je otázka pre ďalší výskum,“ uviedli vedci v štúdii publikovanej na Arxiv.org. Aj keď je papier, kameň, nožnice vo svojej podstate veľmi jednoduchá hra, vedci sa ňou zaoberajú kvôli štúdiu súťaživého správania, čo potom aplikujú v zložitejších systémoch, ako je napríklad obchodovanie na finančných trhoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hra #pravdepodobnosť