Lekári vytvorili dialyzačný prístroj šitý na mieru najmenším deťom

Talianski lekári vytvorili prístroj priamo určený na dialýzu u veľmi malých detských pacientov. Doteraz sa len upravovalo štandardné zariadenie pre dospelých, čo však prináša riziká spojené s presným nastavením filtrácie.

26.05.2014 16:00
debata

Miniatúrny prístroj vlani prvýkrát zachránil novorodenca, informovala agentúra AP s odvolaním sa na aktuálnu štúdiu zverejnenú v lekárskom týždenníku Lancet. Jedno až dve percentá z hospitalizovaných nemluvniat trápia problémy s obličkami, ktoré môžu vyžadovať dialýzu. Ak obličky nepracujú správne, možno dialýzou nahradiť ich vylučovaciu a očistnú funkciu.

„Minidialýzu“ určenú pre deti, ktoré vážia do desiatich kilogramov, predstavil lekár Claudio Ronco a jeho kolegovia z nemocnice San Bortolo v severotalianskom meste Vicenza. Len pár týždňov po udelení licencie európskymi úradmi vlani v lete už tím liečil prvú pacientku – trojdňové dievčatko s mnohopočetným zlyhaním orgánov. „Jej rodičia už mali objednaný pohreb,“ povedal Ronco. Teraz dievčatko trápia len mierne obličkové ťažkosti.

Dialýzou liečia zlyhanie obličiek u novorodencov a dojčiat aj českí lekári, k prístrojom pre dospelých pridávajú špeciálne súpravy, ktoré podľa profesora Tomáša Seemana z detskej kliniky Fakultnej nemocnice Motol umožňujú veľmi presné dávkovanie. „Dialyzovali sme tak už niekoľko detí, ktoré nevážili viac ako dva až štyri kilogramy,“ povedal profesor pre ČTK.

K rizikám zákroku uviedol, že ak takéto malé dieťa potrebuje dialýzu, úmrtnosť sa pohybuje medzi 20 až 70 percentami, podľa stavu jeho ostatných orgánov. Ak mu zlyháva aj srdce alebo pľúca, je úmrtnosť vyššia, než keď ide len o zlyhanie obličiek. „Bez ohľadu na použité prístroje je úmrtnosť týchto detí pomerne vysoká,“ poznamenal úprimne.

Čo sa týka rizika presného nastavenia filtrácie, povedal Seeman, že taliansky prístroj nepozná, takže sa nemôže k jeho zlepšeniam vyjadriť. „Pri prístrojoch, ktoré používame, je možné nastaviť ultrafiltráciu dvadsaťkrát až päťdesiatkrát menšiu než pre dospelých a prietoky možno mať také, ako to malinké dieťa vyžaduje,“ zhrnul. Cena prístroja vytvoreného talianskymi špecialistami bola stanovená na 35-tisíc eur. Na vývoji podobného zariadenia pracujú aj lekári z detskej nemocnice v britskom Newcastli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #dialýza