Je bez chvostíka. Vedci našli najstaršiu skamenenú spermiu

Najstaršiu zachovanú skamenenú spermiu našli vedci na severe Austrálie. Objavili ju v pozostatkoch 17 miliónov rokov starých kôrovcov v jednej z jaskýň v štáte Queensland.

27.05.2014 14:15
debata
Spermie vydržali v dobrom stave vďaka fosforu... Foto: Renate Matzke-Karasz
spermia, skamenelina Spermie vydržali v dobrom stave vďaka fosforu prítomnému vo výkaloch netopierov v jaskyni, ktorá bola v dávnych dobách pod vodou.

Odborníci sú presvedčení, že spermie vydržali v dobrom stave vďaka fosforu prítomnému vo výkaloch netopierov v jaskyni, ktorá bola v dávnych dobách pod vodou.

„Nikto takú skamenenú spermiu zatiaľ nevidel,“ vyhlásil paleontológ Mike Archer z univerzity v austrálskom štáte Nový Južný Wales. „Toto je najstaršia spermia na svete. Sme zvyknutí na fosílie kostí a zubov, ale nečakali sme, že aj mäkké tkanivá je možné objaviť aj po 17 miliónoch rokov,“ dodal. Spermie a ďalšie vnútorné reprodukčné orgány našli vedci na lastúrnatkách, čo sú malé, len niekoľko milimetrov dlhé kôrovce, ktorých spermie však môžu do dĺžky dosahovať až desaťnásobok veľkosti tela živočícha. Spermie sú nezvyčajné aj tým, že nemajú chvost, ale len veľkú hlavu.

„Na tomto objave je najpozoruhodnejšie, že naznačuje, že spôsob reprodukcie týchto malých kôrovcov zostal až do dnešných dní prakticky nezmenený,“ uviedla nemecká biologička Renate Matzkeová-Karaszová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skamenelina #spermie