Richard III. mal skoliózu, no hrbáč nebol

William Shakespeare vo svojom diele posledného anglického kráľa z rodu Yorkovcov opísal ako mrzáka a hrbáča.

30.05.2014 08:19
debata
Piers Mitchell pri modeli chrbtice Richarda III. Foto: LEICESTER UNIVERSITY
Piers Mitchell Piers Mitchell pri modeli chrbtice Richarda III.

O Richardovi III. sa dokonca písalo, že to bol tyran s uschnutou rukou, ktorý bol v matkinom lone dva roky namiesto deviatich mesiacov a pri narodení už mal zuby a dlhé vlasy. Výskum jeho chrbtice z pozostatkov, ktoré boli objavené v roku 2012 pod parkoviskom, však ukázali, že tento opis panovníka bol značne prehnaný. Richard III. síce mal skoliózu chrbtice, no rozhodne to jeho postavu nejako výrazne nedeformovalo.

„Dobrý krajčír by určite vedel ušiť šaty, ktoré by tento drobný nedostatok zakryli,“ povedal Piers Mitchell z Cambridgeskej univerzity, jeden zo spoluautorov štúdie zverejnenej v žurnále The Lancet.

Vedci z Leicesterskej univerzity a experti na multimédiá vytvorili trojrozmerný model chrbtice Richarda III. a jej počítačovú 3D animáciu. Z výsledkov analýzy vyplýva, že panovník by bez skoliózy, teda vychýlenia chrbtice nabok, meral na výšku asi 177 centimetrov. Skolióza mu z výšky pár centimetrov uberala, no napriek tomu to bola v období stredoveku celkom statná postava.

Počas analýzy kostru Richarda III. skúmali mikroskopicky a následne pomocou počítačovej tomografie (CT). Na základe toho zostavili 3D model všetkých stavcov, z ktorých potom zložili celú chrbticu. Tú potom vyfotografovali z 19 strán a tak vytvorili pohyblivý počítačový model a aj fyzický model jednej z najslávnejších chrbtíc histórie.

„Najväčším úspechom je, že sme dokázali rekonštruovať 3D podobu skoliózy a tak zistiť, ako chrbtica Richarda III. vyzerala,“ povedal osteoarcheológ Jo Appleby z Leicesterskej univerzity. „Samozrejme, kostra panovníka bola zlisovaná tlakom zeme nad ňou, a tak sme mali predstavu, ako bola chrbtica vychýlená nabok. Nevedeli sme však, ako vyzerala jej špirálová deformácia,“ dodal.

„Aj keď jeho skolióza nevyzerá dobre, pravdepodobne mu nespôsobovala vážne fyzické deformácie. Zrejme mal pravé plece o niečo vyššie ako ľavé, ale to nebol problém zakryť brnením alebo vhodne ušitým odevom. Toto zakrivenie chrbtice nebránilo Richardovi III. dýchať a viesť aktívny život. Podľa všetkého ani nekríval, pretože kosti nôh boli normálne a symetrické,“ pokračoval vedec.

Tieto závery potvrdzuje to aj Phil Stone zo Spoločnosti Richarda III.: „Analýza pozostatkov kráľa Richarda III. ukázala, že mal skoliózu. Jeho Shakespearov opis ako hrbatej ropuchy je teda kompletný výmysel. Shakespearove hry sú skvelé drámy, no sú viac fikciou ako faktom. Historické pramene uvádzajú, že Richard III. bol skvelý bojovník. Okrem toho sa v nich píše, že to bol najlepšie vyzerajúci muž v miestnosti hneď po jeho bratovi Eduardovi IV.“

Vedci predpokladajú, že skolióza sa u panovníka vyvinula niekedy po 10. roku jeho života. U súčasných detí ide o pomerne častý jav.

Richard III. sa narodil v roku 1452 a vyrástol uprostred tzv. vojny ruží, ktorej sa stal jedným z najaktívnejších účastníkov a zároveň bol posledným anglickým kráľom, ktorý zomrel v boji. Bola to bitka pri Bosworthe v roku 1485. Jeho smrťou sa skončila vláda dynastie Yorkovcov a začala sa vláda Tudorovcov.

Hlavné zistenia nového výskumu

  • Richard III. mal ťažkú skoliózu a chrbticu zakrivenú nabok aj špirálovo.
  • Jeho pravé plece bolo zrejme vyššie ako ľavé a trup v porovnaní s dĺžkou končatín o niečo kratší.
  • Napriek tomu mal vzpriamenú postavu a ani hlavu nedržal nachýlenú nabok.
  • Jemnú deformáciu postavy bolo jednoduché zakryť brnením alebo dobre ušitým odevom.
  • Skolióza sa uňho začala vyvíjať v čase dospievania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard III. #skolióza