V Číne našli vraj najstaršie nohavice sveta

Údajne najstaršie známe dochované nohavice našli archeológovia na pohrebisku v západnej Číne. Spomínaný kus odevu je približne 3-tisíc rokov starý a odborníci ho považujú za predchodcu moderných jazdeckých nohavíc, napísal denník The Daily Telegraph.

05.06.2014 11:30
debata (1)
Najstaršie nohavice sveta Foto: Deutschen Archäologischen Instituts, www.dainst.org
Čína, nohavice, najstaršie, archeológovia Najstaršie nohavice sveta

Vlnené nohavice a ďalšie prehistorické oblečenie našli archeológovia v hroboch rozsiahlej pohrebnej lokality Jang-chaj v Tarimskej panve v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Vedci určili ich vek pomocou radiouhlíkovej metódy.

Pozostatky vlnených nohavíc sa našli v dvoch rôznych hroboch, ktoré pochádzajú z 13. až 10. storočia pred naším letopočtom. Muži, ktorí nohavice nosili, mali okolo 40 rokov.

Strih nohavíc naznačuje, že boli nosené pri jazde na koňoch, konštatovali vedúci výskumu Ulrike Becková a Mayke Wagnerová z nemeckého archeologického ústavu v Berlíne. Nohavice majú rovný strih a široký rozkrok.

V hroboch na rovnakom mieste boli vedľa tiel uložené aj ďalšie jazdecké a bojové predmety ako zubadlo, bič, luk a vojnová sekera, napísal The Daily Telegraph.

Nohavice z hrobov boli vzorované krížikovým stehom a boli zošité z troch rôznych kusov vlnenej tkaniny – dvoch látkových rúr a ďalšieho dielu, ktorý nohavice spájal a tvoril rozkrok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #archeológ #nohavice