Škatuľa s pravými kiahňami ležala v sklade 50 rokov

Pracovníci výskumného zdravotného centra patriaceho pod americkú vládu objavili počas upratovania skladu šokujúci nález: objavili uzavreté fľaštičky obsahujúce vírus pravých kiahní.

11.07.2014 09:15
debata

Za jediné dve vzorky smrteľnej choroby, ktorá bola už pred tromi desaťročiami označená za vymiznutú, boli pritom považované dôkladne strážené exempláre v Rusku a na inom mieste v USA. Nájdené nádoby boli dobre uzavreté a vírus po mnohých desiatkach rokov skladovania možno neprežil, uviedla agentúra AP.

V dlho nepoužívanej miestnosti Úradu pre potraviny a liečivá (FDA) v štáte Maryland ležiacom neďaleko Washingtonu sa skrývala obyčajná papierová škatuľa obsahujúca šesť zapečatených fľašiek označených nápisom „variola“, ktorý je latinským názvom pravých kiahní. Podľa AP ide o vôbec prvý nález vzorky tohto vírusu na americkom území, o ktorom úrady nevedeli. Pracovníci úradu sa domnievajú, že škatuľa mohla v miestnosti ležať nepovšimnutá už od polovice minulého storočia.

Či môže byť vírus stále aktívny a nebezpečný, je zatiaľ predmetov dohadov. Jeden z vedcov médiám povedal, že nebol skladovaný pri veľmi nízkych teplotách, ktoré sú na jeho uchovanie potrebné, a teda je pravdepodobné, že neprežil. Pracovníci FDA však neskôr uviedli, že škatuľa bola uchovávaná v chlade. Stav vírusu teraz overia laboratórne analýzy.

Vírus pravých kiahní, ktoré kedysi dostali tiež označenie „čierne“, sa do tela dostáva sliznicami dýchacích ciest. Prejavuje sa približne po dvoch týždňoch príznakmi podobnými chrípke. Smrteľný je až v 30 percentách prípadov. Len počas 20. storočia zahubil niekoľko stoviek miliónov ľudí. Vďaka celoplošnému očkovaniu ho v roku 1980 vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia za vymiznutý.

V rámci amerických úradov pracujúcich so zdraviu nebezpečnými látkami je jeho objavenie už druhou udalosťou počas jedného mesiaca, ktorá obracia pozornosť k problematickému postupu ich pracovníkov.

V polovici júna vyšli najavo informácie o možnej nákaze antraxom u desiatich pracovníkov Centra pre kontrolu chorôb (CDC), ktorí neopatrne manipulovali so vzorkami baktérií spôsobujúcich túto nebezpečnú chorobu. Zamestnanci CDC preto kvôli predchádzaniu nákaze preventívne užívali antibiotiká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vírus #vedci #kiahne