Jed by mohol byť novým liekom proti rakovine

Včelí, hadí alebo škorpióní jed by mohol byť základom pre novú generáciu liekov proti rakovine. Vedci totiž objavili metódu, ako z jedu získať proteíny, ktoré by útočili výhradne na rakovinové bunky a zdravé nechali na pokoji. Tým by eliminovali nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré toxíny spôsobujú.

12.08.2014 09:30
jed, had Foto:
Jed hadov, včiel či škorpiónov obsahuje proteíny a peptidy, ktoré majú schopnosť zachytiť sa na membráne rakovinových buniek.
debata

„Podarilo sa nám bezpečne použiť toxíny z jedu v nanometrových časticiach a liečiť nimi rakovinu prsníka a rakovinové bunky melanómu v laboratórnych podmienkach,“ uviedol Dipanjan Pan, ktorý výskum viedol. „Tieto častice, ktoré sa vedia ukryť pred imunitným systémom, nosia toxíny priamo do rakovinových buniek a zdravé nepoškodia,“ dodal vedec, ktorý výsledky práce zverejnil na konferencie Americkej chemickej spoločnosti. Je to jedna z najväčších vedeckých konferencií, na ktorej sa prezentuje takmer 12-tisíc nových vedeckých poznatkov.

Jed hadov, včiel či škorpiónov obsahuje proteíny a peptidy, ktoré majú schopnosť zachytiť sa na membráne rakovinových buniek. Vďaka tomu dokážu zablokovať rast a šírenie ochorenia. Podľa Pana a ďalších vedcov by jed mohol byť novým liekom proti zhubným nádorom. Samozrejme, neupravený jed by mal množstvo nechcených vedľajších účinkov. Mohol by poškodiť srdce či nervy pacienta, prípadne aj spôsobiť jeho smrť. Vedci preto najprv museli nájsť spôsob, ako jed „vyčistiť“ a upraviť tak, aby bol vhodný na klinické účely.

Pan uviedol, že pri skúmaní včelieho jedu sa mu podarilo identifikovať zložku jedu zvanú melittin, ktorá bráni rakovinovým bunkám v rozmnožovaní. Včely však produkujú tak málo jedu, že by bolo nepraktické používať ho pri liečbe pacientov. Vedci preto vyrobili syntetický melittin. A aby zistili, ako bude melittin fungovať v nanočasticiach, vytvorili počítačovú simuláciu. „Peptidové toxíny sme napchali do nanočastíc tak natesno, aby nemohli z nanočastice preniknúť do krvného obehu a spôsobiť neželané vedľajšie účinky,“ vysvetlil americký vedec. Nanočastice preto robia to, že idú priamo k nádoru, kde sa zachytia o rakovinové kmeňové bunky. Tým zablokujú ich rast a množenie. Podľa Pana sa osvedčilo aj použitie peptidov získaných z jedu hadov a škorpiónov.

Ďalším krokom má byť testovanie novej liečby na potkanoch a prasatách. Pan je presvedčený, že nový liek vyskúšajú na prvých pacientoch v horizonte troch až piatich rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jed #rakovina #liečba #proteín