Richard III. vypil denne fľašu vína

Preskúmanie zubov a kostí Richarda III. ukázalo, že tento anglický panovník si každý deň doprial fľašu vína. Podľa zistení Univerzity v Leicestri Richard III. takisto holdoval konzumácii exotických druhov mäsa vrátane labutí, bocianov či volaviek.

20.08.2014 10:24
Richard III. Foto:
Richard III. po korunovácii začal nestriedmo piť, čo sa neskôr prejavilo aj na jeho zdraví.
debata (21)

To všetko dokázali vedci zistiť skúmaním vzoriek z jeho stehennej kosti, rebra a zubov. Pozostatky panovníka sa podarilo objaviť v roku 2012 pri rekonštrukcii parkoviska.

Jeho strava bola oveľa bohatšia, než si mohli v tej dobe dovoliť bežní ľudia. „Vieme, že dosť často oslavoval, pričom sa vypilo veľa vína. Zdá sa, že tento životný štýl mal v neskoršom veku dosah aj na jeho zdravie,“ uviedla pre BBC Angela Lambová z Britskej geologickej spoločnosti. „Strava Richarda III. v čase, keď bol kráľom, bola oveľa bohatšia, než si mohol dovoliť v čase stredoveku bežný človek,“ dodala. Skúmaním kostí sa vedcom podarilo zistiť, že pitiu vína začal holdovať až po tom, čo sa stal kráľom v roku 1483.

Už predtým vedci zverejnili štúdiu, podľa ktorej mal síce panovník pokrivenú chrbticu, no to ho nezastavilo od účasti v bojoch. V dokumente, ktorý urobila televízia Channel 4, sa dokonca objavil 27-ročný učiteľ z Tamworthu v Staffordshire, ktorý má tiež chrbticu zakrivenú o 75 stupňov, ako mal Richard III. V dokumente ukázal, že takéto zakrivenie ho neobmedzuje v používaní zbraní vrátane meča či halapartne alebo sekery. Mladý učiteľ v dokumente ukázal, že môže nosiť brnenie a jazdiť na koni. Richardovi III. však zrejme pomáhalo aj vtedajšie sedlo používané na vojenských koňoch, ktoré malo pevnú zadnú opierku z dreva.

Skúmaním pozostatkov sa podarilo zistiť aj to, že keď mal okolo sedem rokov, tak sa odsťahoval z východného Anglicka a zrejme žil vo Walese.

Pozostatky panovníka budú opäť pochované 26. marca budúceho roku v katedrále v Leicestri. Richard III. panoval od roku 1483 a zahynul v boji v roku 1485 v Bosworthe. Jeho hrob sa však stratil pri demolácii kostola.

Kto bol Richard III.?

  • Narodil sa v roku 1452 vo Fotheringhay Castle v Northamptonshire
  • Jeho korunovácia sa konala v roku 1483 vo Westminster Abbey
  • Bol to jeden z najkratšie panujúcich kráľov – vládol len 26 mesiacov
  • Bol to zároveň posledný anglický kráľ, ktorý padol v boji

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #anglicko #Richard III. #kráľ