HIV podľa vedcov stráca na sile

Vírus HIV, ktorý je pôvodcom ochorenia AIDS, v poslednom čase trochu stráca svoj smrtiaci potenciál, je menej nebezpečný a menej infekčný. K tomuto záveru dospela štúdia skupina imunológov z Oxfordskej univerzity.

04.12.2014 14:00
HIV, AIDS, vírus Foto:
Vírus HIV zabil už takmer 40 miliónov ľudí.
debata

Vedci v štúdii vychádzali z pozorovania viac ako dvetisíc nakazených afrických žien a okrem iného zistili, že vírusu teraz trvá oveľa dlhšie, kým v tele spustí chorobu. Odborníci však zdôrazňujú, že prílišný optimizmus nie je namieste.

„Vírus je teraz čím ďalej pomalší, čo sa týka naštartovania choroby, a to ho pomôže vykoreniť,“ povedal serveru BBC vedúci vedeckého tímu profesor Philip Goulder. Zároveň však varoval, aby to ľudia nepovažovali za dôkaz toho, že vírus už nie je nebezpečný. „Bolo by trochu nadnesené hovoriť, že HIV úplne stratil silu. Stále ide o vírus, ktorý rozhodne nechcete mať,“ upozornil expert. Podľa niektorých virológov sa však v budúcnosti môže stať, že vírus bude takmer neškodný.

Na svete je teraz 35 miliónov ľudí s vírusom HIV, ktorý spôsobuje ťažké poškodenie imunitného systému. Na chorobu stále nie je k dispozícii žiadny liek, známe preparáty dokážu jej nástup len spomaliť alebo mierniť príznaky. Doteraz HIV podľahlo asi 40 miliónov ľudí.

Na Slovensku bolo od roku 1986 zaznamenaných spolu 577 prípadov nakazenia vírusom HIV. Z toho 498 prípadov sa vyskytlo u mužov a 79 u žien. Za toto obdobie zaznamenali 53 úmrtí HIV infikovaných osôb, z toho 41 v štádiu AIDS.

Goulderov tím pracoval v Botswane a Juhoafrickej republike, ktoré patria ku krajinám s najväčším počtom chorých na AIDS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #AIDS