Smog zvyšuje riziko náhleho úmrtia, varujú francúzski vedci

Znečistenie ovzdušia môže mať podľa nového výskumu závažnejší vplyv na úmrtnosť, než sa doteraz predpokladalo. Smog totiž podľa vedcov zvyšuje riziko náhleho úmrtia, teda nielen riziko smrti v dlhodobejšej perspektíve, a to už pri relatívne slabom znečistení, píše denník Le Monde, ktorý sa odvoláva na správu francúzskeho ústavu pre zdravotný dozor InVS.

07.01.2015 13:00
debata

Koncentrácie nebezpečných jemných častíc, ktoré sa dostávajú do ovzdušia z výfukových plynov, predovšetkým naftových motorov, priemyselnej výroby či vykurovania, môžu napríklad vyvolať mozgovú mŕtvicu, infarkt, angínu pectoris alebo embóliu. Tieto problémy sa podľa správy môžu objaviť až päť dní po tom, čo bol človek vystavený väčšiemu znečisteniu.

Vždy, keď sa koncentrácia mikročastíc zvýši o desať mikrogramov na meter štvorcový, sa riziko úmrtia zvyšuje v priemere o 0,5 percenta. Nebezpečenstvo je podľa vedcov vyššie u starých a chorých osôb. Riziko je viac-menej rovnaké v zime, keď je najviac smogu, aj v lete, keď ľudia zase trávia vonku najviac času.

Norma EÚ pre čistotu ovzdušia je maximálne 40 mikrogramov na meter kubický, zatiaľ čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pripúšťa maximálne množstvo len 20 mikrogramov. Pristúpením na normu WHO by sa podľa francúzskych výskumníkov zachránili ročne životy tisícov Európanov a predišlo by sa veľkému počtu hospitalizácií. Správa navyše varuje, že koncentrácia nebezpečných častíc sa môže zvyšovať v dôsledku otepľovania klímy.

Európska agentúra pre životné prostredie (EEA) v októbri 2013 uviedla, že znečistenie vzduchu je na mnohých miestach Európy stále nebezpečne vysoké a má za následok predčasné úmrtia či ekonomické straty spojené s nižšou úrodou. Emisie niektorých škodlivých látok podľa nej v Európe v posledných desiatkach rokov klesli, hodnoty iných sa však znižujú oveľa pomalšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #smog #znečistenie ovzdušia #srdcový infarkt