Tutanchamónovej maske pri neopatrnom čistení odpadla brada

Modro-zlatá brada asi najznámejšej pohrebnej masky starovekého Egypta, ktorá patrí faraónovi Tutanchamónovi, musela byť znovu prilepená po tom, čo pri neopatrnom čistení z cennej pamiatky odpadla. Konzervátori Egyptského múzea v Káhire však vraj použili na opravu nevhodnú epoxidovú živicu.

23.01.2015 09:10
debata (4)

Zástupcovia káhirského múzea agentúre Reuters nehodu, ktorá sa stala už vlani, potvrdili. Jeden z nich však odmietol, že išlo o nedbanlivosť. Fúzy z pohrebnej masky vraj odstránili zámerne, pretože sa uvoľňovali. No všetci traja oslovení konzervátori sa vraj zhodli na tom, že vedenie prikázalo pamiatku opraviť čo najrýchlejšie a že kvôli tomu bolo použité nevhodné spojivo.

„Epoxidová živica vykazuje vysokú spojivovú schopnosť a používa sa na kov alebo na drevo, ale nemyslím si, že bola vhodná pre taký vzácny predmet, akým je Tutanchamónova zlatá maska,“ uviedol jeden z reštaurátorov. Na maske je vraj teraz poznateľná medzera medzi tvárou a bradou, ktorá je vyplnená „jasne žltou hmotou“. Ďalší z pracovníkov múzea uviedol, že kolega, ktorý zásah vykonával, sa pokúsil viditeľné zvyšky zaschnutej živice odstrániť špachtľou a masku pritom poškrabal.

Múzeum vraj už začalo vyšetrovanie celého incidentu.

Egyptský cestovný ruch kedysi tvoril chrbticu miestnej ekonomiky a múzeum staroveku v Káhire bolo jedným z najnavštevo­vanejších miest v krajine. V dôsledku nepokojnej politickej situácie po revolúcii v roku 2011 však počet zahraničných turistov v krajine výrazne poklesol. Modernizácia múzeí a otváranie nových archeologických nálezísk sú súčasťou stratégie egyptskej vlády na oživenie turizmu.

Otvorenie takmer neporušenej hrobky faraóna Tutanchamóna britským archeológom Howardom Carterom vyvolalo v roku 1922 vlnu záujmu o dejiny starého Egypta. Tutanchamón vládol zrejme v rokoch 1332 až 1323 pred naším letopočtom. Zomrel vo veku 17 alebo 18 rokov. Bol synom Achnatona, ktorý zaviedol kult jediného boha Atona – Slnka, ale za Tutanchamóna sa Egypt vrátil znova ku kultu hlavného boha Amona.

Egyptské múzeum bolo na námestí Tahrír v centre Káhiry otvorené v roku 1902 a skrýva sa v ňom 107 sál so 160-tisíc artefaktmi starými až päťtisíc rokov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #brada #maska #Tutanchamón #reštaurátor