Nedostatok pohybu zabíja viac ľudí ako obezita

Nedostatok pohybu zabíja dvakrát viac ľudí ako obezita. Vyplynulo to zo štúdie, ktorú v posledných dvanástich rokoch v Európe vykonávali vedci z Univerzity v Cambridge. Zistili, že každý rok zomrie pre fyzickú nečinnosť 676-tisíc osôb, zatiaľ čo pre veľkú nadváhu je to 337-tisíc ľudí. V záveroch svojej štúdie, ktorá vyšla v časopise American Journal of Clinical Nutrition, experti uviedli, že len 20 minút rýchlejšej chôdze denne je pre každého veľkým prínosom. Fyzickej aktivite by sa podľa vedcov mali venovať ľudia akejkoľvek váhy.

23.01.2015 13:30
pohyb, cvičenie, prechádzka, obezita, muž,... Foto:
Pre lepšie zdravie stačí aj 20 minút rýchlejšej chôdze.
debata (5)

Obezita a fyzická nečinnosť idú väčšinou ruka v ruke. Je však známe, že väčšie zdravotné problémy majú tí, ktorí nie sú nijako aktívni. A obézni, ktorí cvičia, sú na tom oveľa lepšie než tí, ktorí sa nehýbu.

Vedci pozorovali počas dvanástich rokov celkovo 334¤161 Európanov. Sledovali, ako veľmi sú fyzicky aktívni, aký majú obvod pása a zaznamenávali všetky úmrtia. „Väčšie riziko (predčasného úmrtia) bolo u tých, ktorí boli označení za neaktívnych. A týkalo sa to tak ľudí s normálnou váhou, ako aj osôb s nadváhou a obéznych,“ uviedol jeden z výskumníkov Ulf Ekelund. S väčšou fyzickou aktivitou by sa podľa neho znížila úmrtnosť obyvateľov Európy.

„Mali by sme sa snažiť obmedziť obezitu. Myslím si však, že aj fyzická aktivita by mala byť uznaná ako dôležitá súčasť stratégie týkajúca sa starostlivosti o verejné zdravie,“ vyhlásil Ekelund, ktorý žije v Nórsku, kde vraj veľmi často vyráža na bežky a každý týždeň najmenej päť hodín intenzívne cvičí. Stačí vraj však aj rýchla chôdza. Ľudia si podľa neho len musia naplánovať deň tak, aby sa im do neho nejaká fyzická aktivita vošla.

„Dvadsať minút fyzickej aktivity zodpovedajúcej rýchlej chôdzi by mal zvládnuť každý, buď počas cesty do práce, alebo z nej, alebo počas obeda, alebo večer namiesto sledovania televízie,“ dodal nórsky expert.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #vedci #obezita