Arašidy sú najviac alergénne zo všetkých potravín a často zapríčiňujú alergiu u dospelých aj u detí. Pritom táto alergia je odlišná od iných potravinových alergií.
U väčšiny postihnutých je totiž celoživotná a iba pätina pacientov vyrastie z precitlivenosti. Napríklad z alergie na mlieko alebo vajíčka „vyrastie“ až 70 percent pacientov. Alergiou na arašidy trpí približne každé 50. dieťa. Po požití arašidov má pacient problémy s dýchaním, pociťuje svrbenie a v ťažkých prípadoch spôsobuje zápalové reakcie.
Vedci z Murdochovho detského výskumného ústavu v Melbourne dávali 30 alergickým deťom denne počas 18 mesiacov dávku orechovej bielkoviny a probiotikum Lactobacillus rhamnosus. Jeho denná dávka by sa vyrovnala konzumácii 20 kilogramov jogurtu. Na konci skúšobného programu mohli štyri pätiny detí jesť arašidy bez toho, aby sa u nich prejavila alergická reakcia.
„Väčšina detí a rodín uviedla, že to zmenilo ich život. Sú šťastní a uvoľnenejší. Naše zistenia predstavujú prvý krok k vyvinutiu lieku na arašidovú alergiu a možno aj iné potravinové alergie,“ uviedla Mimi Tangová, ktorá výskum viedla. „Sústredili sme sa na arašidy, pretože alergia na ne zvyčajne celoživotná a je najčastejšou príčinou úmrtí na potravinový anafylaktický šok.“
Austrálski vedci chcú vo výskume pokračovať. Dôležité bude zistiť, či sa deťom alergia nevráti. Zároveň Tangová dôrazne varuje pred skúšaním tejto metódy doma: „Počas nášho klinického testu niektoré deti mali alergické reakcie a niekedy aj veľmi vážne.“