Kanada povolila lekársku asistenciu pri eutanázii

Kanadský najvyšší súd povolil lekársku pomoc pri eutanázii dospelých ľudí, ktorí jasne prejavili záujem dobrovoľne ukončiť svoj život pre nevyliečiteľnú chorobu spôsobujúcu trvalú a neznesiteľnú bolesť.

09.02.2015 13:00
Kanada, eutanázia, vozíček, starý, starec,... Foto:
Eutanáziu si ľudia volia dobrovoľne, aby sa ušetrili dlhého a bolestivého umierania.
debata

Najvyšší súd rozhodol, že zákaz lekárskej asistencie pri eutanázii v trestnom poriadku porušuje kanadskú listinu práv a slobôd. Pozastavil však výkon svojho rozhodnutia na jeden rok, aby kanadskí zákonodarcovia zrevidovali príslušný zákon.

Súd tak rozhodol po tom, čo sa naň obrátili rodiny dvoch žien zo západokanadskej provincie Britská Kolumbia, ktoré trpeli nevyliečiteľnými degeneratívnymi chorobami a ktoré sú teraz už po smrti. Jedna z nich podľahla infekcii a druhá musela odísť do Švajčiarska, aby jej vykonali eutanáziu tam. Zdôvodnila to potrebou odísť zo života bez hrôzy z pomalého umierania.

Kanadský najvyšší súd o eutanázii rozhodoval už v roku 1993, keď sa však proti tomu postavilo päť sudcov z deviatich z obavy z možného zneužitia bezbranných osôb. Včerajšie rozhodnutie bolo už jednomyseľné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #eutanázia