V USA na smrteľne chorých otestujú extázu

Pacientom, ktorí trpia smrteľnou chorobou a prepadajú kvôli tomu depresiám alebo chorobnému strachu, by mohla psychiku vyliečiť syntetická droga extáza. S touto ideou prišli vedci v Kalifornii, ktorí sa rozhodli skupine nevyliečiteľne chorých ľudí experimentálne podávať túto psychoaktívnu látku, ktorej predaj je v USA a vo väčšine krajín vrátane Slovenska zakázaný.

01.06.2015 13:00
debata

Na experimente sa zúčastní viac ako desiatka pacientov trpiacich rakovinou či ďalšími chorobami, u ktorých lekári očakávajú, že budú žiť najviac deväť mesiacov.

Chorí budú pod vplyvom drogy podstupovať psychoterapiu a lekári budú pozorovať prípadné zlepšenie ich stavu.

„Je to látka, ktorá prispieva k hĺbke, zmysluplnosti a rýchlej účinnosti psychoterapie,“ objasnil základnú ideu experimentu vedúci lekár výskumu Philip Wolfson.

Nie všetci pacienti však dostanú plnú dávku 125 miligramov drogy známej aj pod skratkou MDMA. Časť z nich dostane v pilulke iba zriedené „aktívne placebo“, v ktorom bude len 30 miligramov extázy, aby lekári mohli študovať prípadný pozitívny efekt veľmi malého množstva drogy.

Po počiatočnej fáze potom vedci pacientom oznámia, koľko drogy dostávali a či chcú v pokuse pokračovať s rovnakým množstvom, alebo ho upraviť.

Extáza je jednou z najrozšírenejších syntetických drog na svete. Má stimulačné účinky, čo umožňuje človeku zvýšiť fyzický a psychický výkon. Známe sú však prípady kolapsov organizmu u úplne vyčerpaných ľudí, prevažne na diskotékach, ktorí kvôli extáze nepociťovali únavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #drogy #extáza #chorí