Medzi citrusmi a rakovinou kože môže byť prepojenie

Konzumácia citrusových plodov môže mať vzťah s malígnym melanómom kože. V štúdii, ktorú opísali v magazíne Journal of Clinical Oncology, zaznamenali priame prepojenie medzi rizikom vzniku nádorového ochorenia kože a konzumáciou citrusov. Ako však uviedli, ich štúdia nezisťovala, či samotné citrusové plody spôsobujú rakovinu kože, a preto musia vykonať ďalšie štúdie.

01.07.2015 11:00
citrusy, pomaranče, krájanie pomarančov Foto:
Citrusy môžu zvyšovať citlivosť kože na slnko a tým prispievať k vzniku rakoviny kože.
debata

Vedci vo svojej štúdii použili dáta získané z dvoch dlhodobých výskumov. Zapojilo sa do nich viac ako 63-tisíc žien a 41-tisíc mužov, ktorí od polovice 80. rokov do roku 2010 každé dva až štyri roky poskytovali údaje o stravovaní a zároveň informovali vedcov o svojom zdravotnom stave. Účastníčky a účastníci odpovedali aj na otázky, ako často konzumujú grapefruity a pomaranče či šťavy z týchto plodov.

Počas výskumu vedci zaznamenali 1 840 prípadov melanómu. Na základe informácií zistili, že tí účastníci, ktorí konzumovali citrusové plody dva až štyrikrát za týždeň, mali o desať percent vyššie riziko vzniku melanómu ako tí respondenti, ktorí si grepy a pomaranče dopriali menej ako dvakrát za týždeň. Čím častejšie účastníci konzumovali citrusy, tým častejšie čelili vyššiemu riziku nádorového ochorenia kože. Až 36-percentný nárast hrozby zaznamenali výskumníci napríklad u tých, čo v priemere jedli citrusy jedenapolkrát za deň. Vyššiu spojitosť s melanómom pritom vykázal grapefruit.

Podľa Abrara Qureshiho z Brown University prepojenie medzi citrusmi a rakovinou kože bolo vysoké bez ohľadu na čas, ktorý účastníci trávili na slnku, či na geografické umiestnenie. Ako vysvetlil, dôvodom je prírodný toxín furanokumarín, nachádzajúci sa v čerstvých citrusových plodoch, ktorý môže zvýšiť citlivosť konzumenta na slnko.

„Neodporúčame zmeniť konzumáciu ovocia, pretože toto ovocie je dôležité pre zdravie,“ uviedol Qureshi. „Kým nezistíme viac o furanokumarínoch, tí, čo pravidelne konzumujú čerstvé citrusy, by si mali dávať pozor pri vystavovaní sa slnku. V závislosti od aktivít na slnku by mali použiť vhodný opaľovací krém a nosiť klobúk a oblečenie chrániace pred slnkom,“ doplnil dermatológ, ktorý upozornil, že výsledky štúdie treba interpretovať opatrne. Podľa jeho kolegyne Marianne Berwickovej z University of New Mexico štúdiu treba zopakovať predtým, ako budú môcť zverejniť definitívne odporúčania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #grapefruit #citrusy