Mikróby v domácom prachu prezrádzajú obyvateľov

V bežnom domácom prachu na poličkách či v koberci žije až 7-tisíc rôznych druhov baktérií a húb. Nie je to nič nezvyčajné, keďže mikróby sa nachádzajú všade okolo nás aj v nás. Vedci však zistili, že analýzou prachu sa dá zistiť, kto v danom dome či byte býva. A aj to, kde sa domácnosť nachádza.

27.08.2015 12:08
baktérie, ruka, prach, špina, Foto:
Každý kúsok prachu je vlastne taká mikrozoo baktérií a húb.
debata

Nová štúdia poukázala na prekvapivú biodiverzitu života v našich príbytkoch, aj keď tieto tvory sú pre nás neviditeľné. Analýzou prachu vyzbieraného v približne 1¤200 amerických domácnostiach po celých USA vedci našli okolo päťtisíc rôznych druhov baktérií a dvetisíc druhov húb. A tieto mikroorganizmy vedia naznačiť, či v dome bývajú muži, alebo ženy, alebo rodina. Vedia povedať aj to, či chovajú nejaké domáce zviera a určiť presne aké.

„Každý deň sme obkolesení celou škálou organizmov, no väčšinu z nich nevidíme,“ uviedol hlavný autor štúdie Noah Fierer z Univerzity v Colorade. „Žijeme v mikrobiálnej zoologickej záhrade a my sme sa pokúsili zostaviť katalóg mikróbov, s ktorými sa delíme o našu domácnosť.“ Dobrovoľníci z celých USA preto v rôznych domácnostiach odobrali vzorku prachu a poslali ju vedcom na analýzu.

Katalóg sa postupne rozrástol až na 7-tisíc rôznych mikroorganizmov. Podľa vedcov komunita húb vie napovedať, kde sa daná domácnosť nachádza a baktérie zase prezrádzajú, kto v nej žije.

„Huby sú v tomto dobré, pretože sa do príbytkov dostávajú zvonka na šatách či proste vetrom cez okno,“ povedal Frier s tým, že v každom regióne je zloženie komunity húb odlišné. To pomáha určiť geografickú polohu domu. Baktériám na geografickej polohe až tak nezáleží, no vedia prezradiť, kto dom obýva. Zo vzoriek prachu vedeli vedci presne určiť, či tam chovajú nejaké zviera a aj aké a vedeli predpovedať aj to, či tam žijú muži, ženy alebo obe pohlavia.

„Existujú totiž baktérie, ktoré sú viac typické pre ženy ako pre mužov a naopak,“ vysvetľuje výskumník, ktorý svoju prácu publikoval v žurnále Proceedings of the Royal Society B.

Vedci teraz chcú zistiť aký vplyv majú baktérie na ľudské zdravie, ako pôsobia na imunitný systém a či môžu zvyšovať riziko vzniku alergií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prach #mikróby