Nobelovku za medicínu získali vedci za výskum parazitov a liečbu malárie

Milióny ľudských životov sa podarilo zachrániť vďaka objavom troch vedcov, ktorí tento rok získali Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu. Číňanka Tchu Jou-Jou výrazne prispela k vývoju lieku proti malárii a dvojica William Campbell z Írska a Japonec Satoši Omura našli liek proti parazitickým infekciám, ktoré spôsobujú riečnu slepotu či elefantiázu. Sú to všetko ochorenia, ktoré sa vyskytujú v chudobnejších častiach sveta od Južnej Ameriky cez subsaharskú Afriku až po Juhovýchodnú Áziu.

05.10.2015 11:32 , aktualizované: 13:44
Nobelova cena Foto: ,
Zľava: Jan Andersson, Juleen Zierath a Hans Forssberg členovia Karolínskeho inštitútu na tlačovej konferencii po vyhlásení laureátov Nobelovej ceny za medicínu. Na paneli v pozadí sú portréty a mená laureátov.
debata

„Tohtoroční laureáti vyvinuli spôsoby liečby, ktoré znamenali revolúciu v liečení jedných z najničivejších parazitických chorôb, ktoré postihujú stámilióny ľudí ročne, predovšetkým v tých najchudobnejších oblastiach sveta,“ vo vyhlásení uviedli zástupcovia Karolinska inštitútu, ktorí rozhodujú o udelení vedeckých Nobelových cien. Campbell a Omura si odnášajú polovicu ceny za objav lieku zvaného Avermectin a čínska vedkyňa Tchu za objavenie antimalarika Artemisinin.

Mnoho parazitov spôsobuje ochorenia a dôležitou skupinou sú hlístovce. Okrem iných ochorení spôsobujú onchocerciázu, teda riečnu slepotu, a elefantiázu, ktorej sa hovorí aj slonia choroba.

Pri elefantiáze hlístovce napádajú a upchávajú lymfatické cievy, ktoré sa následne zväčšujú a spôsobujú ľuďom nepríjemné bolesti a horúčky striedané zimnicou. Ľudia nakazení touto chorobou sú pre neprehliadnuteľné opuchy najmä v rozvojových krajinách odsunutí na okraj spoločnosti, kde zapadnú do biedy a sociálnej izolácie.

Ďalší hlístovec putuje telom cez rôzne orgány, pričom púť jeho lariev sa často končí v oku. Dospelé hlísty sa potom v ľudskom tele množia. Po uhynutí sa spustí silná reakcia imunitného systému, ktorá zničí aj okolité tkanivo oka. Toto poškodenie sa môže skončiť aj úplným oslepnutím. Campbell a Omura vyvinuli liek proti týmto chorobám pomocou kultivácie baktérií rodu Streptomyces, získaných zo vzoriek pôdy v Japonsku. Omura hľadaniu lieku proti týmto ochoreniam venoval roky života. V laboratóriu vypestoval tisíce rôznych druhov vzoriek baktérií, z ktorých nakoniec vybral 50 najvhodnejších kandidátov. Na jeho výskum nadviazal Campbell. Ten sa venoval najmä analýze vzoriek a zistil, že jeden druh veľmi dobre funguje pri liečbe hlístovcami nakazených zvierat. Táto biokatívna zložka dostala názov Avermectin a z nej vedci vyvinuli ešte účinnejší Ivermectin. Nakoniec z tohto objavu vzišla celá nová trieda liekov proti parazitickým infekciám.

Malária sa niekedy liečila napríklad chinínom, no ten postupom času strácal účinnosť. V 60. rokoch sa malária začala prudko šíriť a ročne si vyžiadala milióny životov. Zhruba v tom čase pátrala Tchu v starých čínskych knihách o bylinách a tradičnej medicíne a hľadala rastlinu, ktorá by mohla produkovať aktívnu zložku proti malárii. Nakoniec sa ako najvhodnejší kandidát ukázala rastlina Artemisia annua. Tchu sa následne stala prvou, ktorá dokázala, že Artemisinin je silné antimalarikum, schopné rýchlo vyhubiť parazity malárie.

Objavenie Avermectinu a Artemisinu priniesli revolúciu do liečby parazitických ochorení. Ivermectin sa stále používa po celom svete, lebo je veľmi lacný, účinný proti rôznym parazitom a nemá závažne vedľajšie účinky. „Dôležitosť Ivermectinu pre zlepšenie zdravia miliónov ľudí s riečnou slepotou a elefantiázou je nevyčísliteľná,“ uviedol Nobelov výbor. Vďaka Ivermectinu existuje nádej, že sa tieto ochorenia podarí dostať pod úplnú kontrolu.

Aj Artemisinin je stále používaný na liečbu malárie. Vždy sa však používa v kombinácii s inými liekmi, aby si naň parazity nevytvorili odolnosť. Napriek tomu z Juhovýchodnej Ázie už bohužiaľ prichádzajú správy o tom, že Artemisinin už stráca účinnosť. Napriek tomu tento liek každý rok zachráni státisíce životov, najmä detí. Na trojicu vyznamenaných vedcov okrem finančnej sumy vo výške osem miliónov švédskych korún (milión eur) čaká aj účasť na tradičnom slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra.

Vizitky tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za fyziológiu a lekárstvo:

William Campbell (85)

William C. Campbell Foto: Reuters, BRIAN SNYDER
Nobelova cena za medicínu William C. Campbell
  • Írsky parazitológ William C. Campbell sa narodil 28. júna 1930 v írskom Rameltone.
  • Študoval na Trinity College na Dublinskej univerzite a doktorát získal na univerzite vo Wisconsine.
  • V rokoch 1957 až 1990 pracoval v Merckovom inštitúte pre terapeutický výskum a v rokoch 1984 až 1990 bol riaditeľom jedného z ústavov tohto inštitútu.
  • Teraz je emeritným profesorom na Drewovej univerzite v Madisone v štáte New Jersey.

Satoši Omura (80)

Satoši Omura Foto: Reuters, KYODO
NObelova cena za medicínu, Satoši Omura Satoši Omura
  • Japonský biochemik Omura sa narodil 12. júla 1935 v prefektúre Jamanaši, v roku 1963 absolvoval Tokijskú univerzitu vied, o päť rokov neskôr získal doktorát medicíny a v roku 1970 ďalší doktorát v odbore chémie.
  • Najskôr pracoval v rokoch 1963–1965 ako asistent na univerzite v Jamanaši. Potom nastúpil do Inštitútu Kitasato, najskôr ako výskumný pracovník; postupne prešiel rôznymi pozíciami, až v roku 1990 stál na čele tejto inštitúcie.
  • V roku 2008 bol Omura menovaný emeritným profesorom na Inštitúte Kitasato, kde v súčasnosti pôsobí ako koordinátor výskumného projektu získavania liekov z prírodných produktov.
  • V roku 2005 bol Omura menovaný profesorom chémie na Wesleyskej univerzite v USA, kde pôsobí doteraz. V súčasnosti tiež stojí na čele japonskej Jošibiho univerzity umenia a dizajnu.
  • Vo voľnom čase rád hrá golf, jazdí na lyžiach a zaujíma sa o umenie a kaligrafiu.

Tchu Jou-jou (84)

  • Čínska špecialistka na tradičnú čínsku medicínu sa narodila 30. decembra 1930 v meste Ning Po.
Tchu Jou-jou Foto: Reuters, CHINA STRINGER NETWORK
Tchu Jou-jou, Nobelova cena za medicínu Tchu Jou-jou
  • Vyštudovala medicínu na Pekinskej univerzite a farmáciu na Pekinskej lekárskej univerzite.
  • V rokoch 1965–1978 bola asistujúcou profesorkou na Čínskej akadémii tradičnej čínskej medicíny, od roku 1985 je profesorkou.
  • V roku 2011 dostala ako prvá z Číny prestížnu Laskerovu cenu, čo je najprestížnejšie americké ocenenie za lekárstvo.
  • Je považovaná za jedného z objaviteľov artemisininu, najúčinnejšieho lieku proti malárii.
debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za medicínu