Ukladanie tuku na bruchu je nebezpečné

Ste štíhli, ale máte väčšie brucho? To je pre vaše zdravie oveľa nebezpečnejšie, ako keby ste mali nadváhu. Tuk v brušnej oblasti totiž u mužov zdvojnásobuje pravdepodobnosť predčasného úmrtia spôsobeného cukrovkou, mŕtvicou alebo srdcovými chorobami.

22.12.2015 12:30
debata

Ukazuje to štúdia, ktorá bola zverejnená na stránkach Annals of Internal Medicine a podľa ktorej obezita zvyšuje aj riziko rakoviny.

Vedci sledovali viac ako 15-tisíc osôb a zistili, že u mužov s vydutým bruchom je pravdepodobnosť úmrtia dvakrát vyššia ako u osôb, ktoré majú nadváhu alebo sú obézne. U žien, ktoré majú nadbytok tuku v brušnej oblasti, je pravdepodobnosť predčasného úmrtia jedenapolkrát vyššia.

Francisco López-Jiménez pracuje ako lekár na oddelení kardiológie kliniky Mayo v Minnesote a je jedným z autorov tejto štúdie. „Nie som tučný, hovoria mi niektorí moji pacienti, ktorí majú normálny index telesnej hmotnosti. Pýtajú sa ma, prečo majú cvičiť a tvrdia, že môžu zjesť všetko, čo chcú,“ hovorí lekár.

Svojim pacientom radí, aby dodržiavali zdravú stravu, ako je napríklad tá stredomorská, ale predovšetkým, aby sa hýbali: aby chodili 50 minút trikrát týždenne alebo 30 minút šesť dní v týždni. „Veľkou pomocou môže byť aj zníženie stresu. Niektoré výskumy ukázali, že osoby žijúce v strese majú zvýšenú tendenciu k ukladaniu tuku na bruchu,“ dodáva López-Jiménez.

Už skoršie štúdie potvrdili, že osoby, ktoré majú uložený tuk na bruchu, sú vystavené väčšiemu nebezpečenstvu cukrovky, mŕtvice, koronárnych chorôb a srdcových problémov. Toto je však prvá štúdia, ktorá hovorí aj o riziku predčasnej smrti.

Prečo je tuk na bruchu taký osudový? Brucho tvorí typ tuku, ktorý preniká do celého tela a zaplavuje životne dôležité orgány. Pečeň si tento tuk vypožičiava a premieňa ho na cholesterol, ktorý sa môže dostať do krvného obehu a môže sa začať hromadiť pozdĺž tepien.

Príliš veľa cholesterolu spôsobuje tvrdnutie tepien, a to môže viesť k infarktu a mŕtvici. Tento vnútorný tuk môže tiež podporiť rozvoj cukrovky druhého typu alebo chronického zápalu, ktorý zase vedie k ďalším chorobám. Tento typ tuku môže aj zvyšovať úroveň glukózy a znižovať objem svalovej hmoty.

debata chyba
Viac na túto tému: #tukové vankúšiky #pivné brucho #brušný tuk