Posmrtné rozpustenie ľudských pozostatkov je čoraz populárnejšie

Dlhé desaťročia mali ľudia len dve možnosti - nechať sa po smrti spopolniť alebo pochovať. Existuje však už aj tretia možnosť a je čoraz populárnejšia. Rozpustenie pozostatkov v zásaditom roztoku, alebo ľudovo aj "zelená kremácia".

24.05.2017 10:35
debata (12)

Tento spôsob sa dá využiť vo viacerých amerických štátoch, postupne sa pridávajú niektoré kanadské provincie a ako píše BBC, zakrátko sa má stať táto možnosť legálnou aj vo Veľkej Británii.

BBC cituje viacerých odborníkov, ktorí tento spôsob považujú za jednoznačne najekologickejší. Na spálenie ľudského tela v kremačnej peci je napríklad potrebné toľko tepelnej energie, že by to stačilo na týždeň zimného vykurovania priestranného domu. Pri pochovaní zase nebožtík zaberá miesto, ktorého v niektorých krajinách už nie je nazvyš.

V americkom stredisku takto pochovávajú jedného človeka denne

V mnohých amerických štátoch si preto môžu ľudia zvoliť pre seba alebo svojich skonalých príbuzných rozpustenie. BBC podáva správu z jednej z inštitúcií, ktoré takéto nakladanie s ľudskými pozostatkami umožňujú. Nachádza sa v meste Stillwater v Minnesote, volá sa Stredisko oslavy života a ako hovorí jeho šéf Jason Bradshaw, za tri roky v ňom už rozpustili pozostatky 1 100 osôb, teda v priemere takmer jedného nebožtíka denne.

V centre sa nachádza veľké zariadenie, fungujúce pri istom zjednodušení ako obrovská práčka, s veľkými okrúhlymi dvierkami, podobnými, aké sa používajú na ponorkách. V skutočnosti sú to rovnaké dvierka, a jediným rozdielom je to, že dvierka na zariadení v Stredisku oslavy života sa nedajú otvárať zvnútra.

Vedľa zariadenia je počítač a na jeho obrazovke svietia štyri veľké nápisy: „odomknúť“, „spustiť“, „test“ a „zamknúť“. Podľa Bradshawa si pozostalí často vyžiadajú, aby mohli zariadenie cez počítač ovládať sami.

Po kliknutí na „zamknúť“ a následne na „spustiť“ zariadenie dvakrát pípne a začne sa napĺňať vodou. Celý proces, odborne nazývaný alkalická hydrolýza, trvá 90 minút, a podľa Bradshawa vlastne len v značne zrýchlenom režime kopíruje to, čo sa s ľudskými pozostatkami deje počas desiatok rokov v hrobe. Na konci procesu zostanú v prístroji len mokré kosti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #pohreb #kremácia