Medicínske technológie dokážu vrátiť ľudí späť do života

Inovatívne medicínske technológie zachraňujú životy a zlepšujú kvalitu zdravia miliónom pacientov na celom svete. Dokážu významným spôsobom skvalitniť diagnostiku, umožňujú lekárom operovať presnejšie, menej bolestivo a šetrnejšie k pacientovi, čím sa skracuje čas potrebný na hospitalizáciu a následnú rekonvalescenciu.

26.06.2017 13:30
Mechanicka trombektomia
Mechanická trombektómia.
debata

V dlhodobom horizonte tak môžu odľahčiť rozpočet v celom zdravotníckom a sociálnom systéme. Za jednu z najprevratnejších zmien v oblasti zdravotnej starostlivosti považujú odborníci mechanickú trombektómiu pri liečbe mozgovej cievnej príhody. Medzi ďalšie prínosné technologické novinky patria tiež napríklad pomôcky pre pacientov s ochoreniami srdca či špeciálny zdravotnícky materiál na hojenie rán. Dôležitý prínos, hodnotu medicínskych technológií v oblasti zdravotníckej starostlivosti už tradične zviditeľňuje MedTechWeek – Európsky týždeň medicínskych technológií, ktorý skončil v piatok. Špecifickú povahu medicínskych technológií rešpektujú aj nové regulačné naradenia Európskeho parlamentu v oblasti zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, ktoré majú zabezpečiť lepšiu ochranu verejného zdravia a bezpečnosti pacientov.

Štandardizácia prostredia členských krajín únie prostredníctvom striktnejšej regulácie trhu v rámci trojročného implementačného obdobia je opodstatnená aj z hľadiska etického podnikania a rovnocenného prístupu k inovatívnym, najmodernejším medicínskym technológiám pre všetkých pacientov vo všetkých členských krajinách. „Veríme, že po zavedení prísnejšej regulácie trhu aj do slovenskej legislatívy sa oslabí súčasné dominantné postavenie ceny ako najdôležitejšieho kritéria hodnotenia medicínskych technológií a v neposlednom rade zabráni, aby na trh únie vstupovali napodobneniny z krajín mimo únie," vyjadrila sa výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED Patrícia Kubicová.

Prvá resorbovateľná cievna výstuž z magnézia

Kvalitu života pacientov s ochorením koronárnych tepien, ktoré vyživujú srdcový sval, môže výrazne zlepšiť prvá klinicky overená technologická novinka na trhu, magnéziová výstuž. Cieve poskytuje podporný efekt, ktorý je dôležitý počas prvých šesť mesiacov po implantácii výstuže, ako prevencia voči opätovnému stiahnutiu cievy a zároveň po uzdravení cievy, keď nadobúda svoju opätovnú vlastnosť – sťahovať sa a rozťahovať sa, sa celkom vstrebe. Resorbčný čas pre úplné uvoľnenie magnézia do tkaniva je 12 mesiacov. Pacienti už po roku od operačného zákroku môžu mať opäť zdravú, plne funkčnú cievu, bez trvalého kovového implantátu.

Prvá resorbovateľná cievna výstuž z magnézia.
Prva resorbovatelna cievna vystuz z magnezia Prvá resorbovateľná cievna výstuž z magnézia.

Kapsulka s kamerou namiesto nepríjemnej hadičky

Nepríjemné gastroskopické a kolonoskopické vyšetrenia pomocou zavedenia hadičky, ktorých sa pacienti často obávajú, majú šetrnejšiu alternatívu dostupnú už aj na Slovensku. Pacient prehltne jednorazovú kapsulku s kamerou vo veľkosti gumeného medvedíka, v ktorej sa nachádza kamera. Tá posiela snímky na záznamník, ktorý má pacient na sebe. Nakoniec sa celý záznam stiahne a vyhodnotí ho špeciálny softvér a lekár. Túto modernú a šetrnú diagnostickú metódu je možné využiť u dospelých aj detských pacientov, ak sú schopní kapsulku s kamerou prehltnúť. Kapsulka vyjde z tela prirodzenou cestou.

Výstuž z magnézia po 12 mesiacoch.
Vystuz z magnezia po 12 mesiacoch Výstuž z magnézia po 12 mesiacoch.

Mechanická trombektómia dáva pri mŕtvici hodinu k dobru

Mozgová mŕtvica je treťou najčastejšou príčinou úmrtí na svete ktoré spôsobuje najmä upchatie ciev krvnou zrazeninou a zastavenie prívodu okysličenej krvi do určitej časti mozgu. Lekári už roky úspešne využívajú metódu rozpúšťania krvných zrazenín tzv. trombolýzu. Tá sa však dá použiť len pri pacientoch, ktorí sa do nemocnice dostanú do 4,5 hodiny od začiatku mŕtvice a navyše je účinná najmä pri menších cievach. Rýchlosť, s akou sa pacient dostane do nemocnice, je preto kľúčová. Prelomovým momentom pre pacientov je začiatok využívania mechanickej trombektómie. Do upchatej cievy sa zavedie cez slabinu pacienta miniatúrny aparát, pomocou ktorého sa zrazenina z tela vyberie. Mechanická trombektómia dáva lekárom oproti trombolýze ešte jednu hodinu k dobru.

Špeciálny silikónový obväz na vlhké hojenie rán

Špeciálny obväz jemne a bezpečne prekrýva rany a podporuje rýchlejšie hojenie akútnych a chronických rán. Nová trojdielna bezdotyková technológia silikónového obväzu s mimoriadnou absorpciou znižuje riziko vzniku infekcie. Minimalizuje kontamináciu z prstov alebo rukavíc, ktoré sa dotýkajú obväzu, alebo samotnej rany. Rany nie sú štvorcové, čo rešpektuje aj prispôsobený tvar obväzu pre každý typ rany a pre každého pacienta. Obväz z mäkkého a flexibilného materiálu odpudzuje vodu a jeho zamatový povrch nie je prekážkou pri styku s odevom alebo posteľnou bielizňou.

Špeciálny silikónový obväz na vlhké hojenie rán. Foto: SHUTTERSTOCK
Specialny silikonovy obvaz na vlhke hojenie ran Špeciálny silikónový obväz na vlhké hojenie rán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchrana #technológie #medicína