Pôvodní obyvatelia žili v Austrálii skôr, ako sa predpokladalo

Pôvodní obyvatelia Austrálie žili na svetadieli skôr, ako sa predpokladalo. Naznačujú to nové archeologické nálezy, podľa ktorých obývali tamojšie územie už pred 65-tisíc rokmi, čo je o 18-tisíc rokov skôr ako pôvodne odhadovali odborníci. Archeológovia dané artefakty objavili v kamennej skrýši Madjedbebe blízko Národného parku Kakadu v Severnom teritóriu. O svojom náleze informovali v odbornom časopise Nature.

20.07.2017 12:24
Austrália, pôvodní obyvatelia Foto:
Archeologička Elspeth Hayesová v rozhovore s miestnymi obyvateľmi.
debata (2)

Vedci pôvodne predpokladali, že prví obyvatelia Austrálie tam začali žiť zhruba pred 47 až 60-tisíc rokmi. „Podarilo sa nám stanoviť nový vek prvého obývania Austrálie a posunúť ho o 18-tisíc rokov za predtým stanovenú dobu pred 47-tisíc rokmi,“ uviedol pre BBC Chris Clarkson z University of Queensland a dodal, že to prináša nové závery ku všetkému, čo je doteraz o tejto problematike známe.

Výskumníci pri vykopávkach v najnižšej vrstve skrýše objavili kamenné sekery, o ktorých tvrdia, že sú najstaršie na svete, alebo napríklad okrové farbičky či doštičku pokrytú zmesou červeného okru a sľudy používané pravdepodobne na umelecké účely. „Ukazuje nám to, že ľudia boli veľmi zapálení pre umeleckú činnosť,“ dodal Clarkson.

V kamennej skrýši v Severnom teritóriu sa od 70. rokov minulého storočia uskutočnilo štvoro vykopávok, pri ktorých archeológovia objavili viac ako 10-tisíc artefaktov z jej nižšej vrstvy.

Pri práci vedcom pomáhali pôvodní obyvatelia regiónu – Mirarrovia, ktorým oblasť patrí. „Táto štúdia otriasla naším chápaním sofistikovanosti nástrojov pôvodných obyvateľov,“ vyjadril sa Justin O'Brien z Gundjeihmi Aboriginal Corporation, ktorá zastupuje práva Mirarrov a povolila archeologické práce v Madjedbebe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #pôvodní obyvatelia #archeologické nálezy