Prečo ľudí postihujú zimné depresie?

Mnohým ľuďom sa nálada mení podľa ročného obdobia, u niektorých ide však o skutočnú chorobu: o depresiu. Najrozšírenejšou formou je tá, ktorú nazývame zimná depresia.

12.12.2017 14:00
smútok, depresia, samota Foto:
Zimná depresia postihuje oveľa častejšie ženy ako mužov. (Ilustračné foto)
debata

Začína sa na jeseň a končí sa s príchodom jari. Medzi hlavné príznaky patrí nedostatok energie, väčšia potreba spánku a menší záujem o aktivity, ktoré inak prinášajú uspokojenie. Niekedy je pre takto zasiahnutého jedinca dokonca ťažké aj pracovať.

Nielen príznaky spojené s depresiou, ale aj mimoriadna potreba konzumovať sacharidy, ktoré prispievajú k zvyšovaniu hmotnosti, vedú k tomu, že je sezónna afektívna porucha (SAD) považovaná za ľahšiu formu depresie. V skutočnosti však ide o inú verziu tej istej choroby.

Trpia predovšetkým ženy v dospelom veku

„Osoby, ktoré trpia sezónnou afektívnou poruchou, sú na tom rovnako ako tie, ktoré sú zasiahnuté skutočnou depresiou,“ hovorí Brenda McMahonová z Kodanskej univerzity. Podľa nej „môžu vykazovať depresívne stavy aj mimo kritického obdobia, problémy ich však najčastejšie postihujú iba v tejto dobe. Sú mnohí ľudia, ktorí trpia tým, čo označujeme za subsyndróm“. Ide o 10 až 15 percent obyvateľov, ktorí vykazujú mnohé depresívne príznaky, aj keď u nich nie je porucha klinicky preukázaná. Zimnou depresiou trpia predovšetkým ženy v dospelom veku: ide o 80 percent z celkového počtu postihnutých.

Medzi neurotransmitery, ktoré majú vplyv na zimnú depresiu, patrí hlavne sérotonín. Ten reguluje pocity šťastia a úzkosti, a teda aj náladu. Niektoré analýzy uskutočnené na zvieratách, predovšetkým hlodavcoch, ukázali, že zásadnú úlohu v regulácii úrovne sérotonínu má slnečný svit. V zime, keď je ho nedostatok, je tento regulačný systém menej aktívny. To sa prejavuje najmä u citlivejších jedincov tým, že sa u nich zvyšuje pravdepodobnosť zimnej depresie. Pokiaľ ide o rozdiely medzi mužmi a ženami v súvislosti so sezónnou afektívnou poruchou, vedci usudzujú, že tu je na vine práve tento neurotransmiter.

Islanďania sú geneticky chránení

„Medzi estradiolom, teda hlavným ženským pohlavným hormónom, a prenosom sérotonínu je úzka súvislosť. Predpokladáme, že meniaca sa úroveň estradiolu v takých fázach, ako je puberta a obdobie po pôrode, môžu ovplyvňovať produkciu sérotonínu,“ hovorí McMahonová. Uvedená porucha je zrejme rozšírenejšia v závislosti od vzdialenosti od rovníka, výnimkou je však Island. „Islanďania sú pred sezónnou afektívnou poruchou zrejme geneticky chránení. V porovnaní napríklad s Kanadou, kde je táto porucha viac rozšírená, je na Islande počet prípadov sezónnej afektívnej poruchy veľmi obmedzený,“ poznamenal Robert Levitan z Torontskej univerzity. Dôvod? Znovu sa tu hlási o slovo sérotonín a variácia génu, ktorý kontroluje jeho prenos. Ľudia, ktorí sú menej ohrození sezónne afektívnou poruchou, majú taký variant, ktorý vedie k zvýšeniu tvorby sérotonínu v zimnom období.

Sezónna afektívna poruchu je možné mierniť terapiou svetlom, ktoré stimuluje produkciu neurotransmiterov, ako je práve sérotonín. U tých, ktorí trpia ťažšou formou poruchy, však táto terapia nestačí. Musí sa kombinovať s ďalšou liečbou. Ako doplnková terapia môže byť podávaný tryptofán, čo je aminokyselina, ktorú si ľudské telo premení na sérotonín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zimná depresia