Pomocou virtuálnej reality vedci skúmajú ľudské správanie

Zisťovať správanie vodičov v rôznych dopravných situáciách alebo testovať, ako ľuďom vyhovuje dizajn internetových stránok, umožňuje unikátne laboratórium pre štúdium ľudského správania Českej zemědělskej univerzity (ČZU) v Prahe.Pracovisko funguje dva roky a spolupracuje so štátnymi úradmi aj súkromnými firmami.

18.01.2018 14:00
Virtuálna realita, VR, simulácia, 3D okuliare, muž Foto:
Virtuálna realita pomáha simulovať zle dostupné alebo nebezpečné situácie.
debata

Ide o spojenie laboratórií, a to jedného pre výskum použiteľnosti a dvoch pre prácu s virtuálnou realitou. Vo všetkých možno využívať vybavenie biometrie, teda zariadení, ktoré sledujú pohyb očí, a zariadení na snímanie tepu či teploty. Vybudovanie a vybavenie laboratórií stálo zhruba 33 miliónov českých korún (1,3 milióna eur). Väčšinu zaplatila Európska únia, ČZU sa podieľala šiestimi miliónmi korún.

V laboratóriu použiteľnosti môžu vedci skúmať napríklad reakcie ľudí na rôznu podobu internetových stránok a podľa toho, ako ich ľudia vnímajú, vytvoriť ideálnu grafiku. Česká zemědělská univerzita túto možnosť sama využila pri vytváraní svojich nových webových stránok, povedal prodekan Prevádzkovo-ekonomickej fakulty ČZU Roman Kvasnička. Zapojila do toho študentov zo školy, ktorí laboratóriá využívajú pri svojom štúdiu.

Desať počítačov v miestnosti umožňuje, aby sa na pokusoch zúčastnilo viac ľudí naraz. Môžu plniť úlohy spoločne alebo samostatne. Podľa vedcov to šetrí čas, a zároveň je tak možné skúmať správanie ľudí aj pri spolupráci, ako napríklad medzi manažérmi a ďalšími pracovníkmi vo firmách.

Podľa špecialistov vedeckého tímu Jozefa Pavlíčka by laboratórium mohli v budúcnosti využívať napríklad firmy, ktoré vyrábajú stavebnice pre deti alebo montovaný nábytok. Ľudia dostanú za úlohu výrobok zložiť a vedci môžu pozorovať, ako sa s tým vyrovnajú. Všetko snímajú kamery a zo získaných dát sa ukáže, či je pri výrobku dobrý návod a produkt ľuďom vyhovuje. „Vďaka virtuálnej realite môžeme simulovať prostredie a situácie, ktoré sú zle dostupné, ako cesta na Mars, príliš nákladné, ako je model auta budúcnosti, alebo nebezpečné, ako je simulácia havárie jadrovej elektrárne,“ dodal vedúci pracoviska Petr Kos.

Laboratórium ľudského správania slúži podľa Kvasničku hlavne na výskum a výučbu. Komerčne teraz spolupracuje s piatimi firmami, do budúcnosti by ich mohlo byť desať až 15, dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálna realita #správanie #človek