Tučná strava pozmeňuje fungovanie mozgu

Čo jeme a koľko toho zjeme, môže ovplyvňovať funkcie mozgu. Dokazujú to niektoré štúdie na zvieratách, u ktorých sa v dôsledku kaloricky výdatnej stravy rozvíja odolnosť proti inzulínu.

22.01.2018 14:00
jedlo, tuky, obezita Foto:
Jedlo bohaté na tuky môže mnohým ľuďom pripadať chutnejšie, no nevyplýva priaznivo ani na telo, ani na mozog.
debata

Bunky sa potom stávajú menej citlivé, čo je charakteristickou črtou cukrovky. Ako strava dokáže ovplyvňovať mozog, nie je však celkom jasné. Závoj tajomstva nad jedným z mechanizmov, ktorým strava bohatá na tuky môže ovplyvniť schopnosť učenia a pamäť, poodhalila štúdia talianskych vedcov pod vedením Claudia Grassiho z Katolíckej univerzity v Ríme.

Úlohou štúdie bolo zistiť účinky stravy na mozog za predpokladu, že nevyvážená strava môže nielen vyvolať hromadenie tuku a rozvoj rezistencie voči inzulínu, ale že sa tiež môže odraziť na fungovaní nervového systému. Závery štúdie zverejnil časopis Nature Communications.

„Niektoré výskumy ukazujú, že poruchy metabolizmu, ako sú tie, ktoré pozorujeme pri cukrovke druhého typu a obezite, poznamenávajú aj kognitívne funkcie,“ hovorí Grassi, ktorého cituje taliansky denník La Repubblica. Preto Grassi so svojím tímom urobil sériu analýz, či už ide o molekulárnu biológiu, metabolizmus a správanie, na niektorých myšiach.

Jedna skupina dostávala bežnú stravu a slúžila ako kontrolná vzorka, kým druhej skupine bola podávaná strava s vysokým obsahom tukov. Pozornosť vedcov sa sústredila hlavne na hipokampus, ktorý hrá významnú úlohu pri krátkodobom uchovávaní informácií a pri priestorovej orientácii.

„Chceli sme na zvieratách vytvoriť stav metabolickej poruchy podobnej cukrovke a pozorovať, ako sa to bude prejavovať na nervovej sústave,“ vysvetľuje Grassi. Týmto spôsobom sa vedcom podarilo osvetliť mechanizmus pôsobenia konzumácie tukov na zdravie mozgu.

Vedci predovšetkým pozorovali, že strava bohatá na tuky, najmä na palmový olej obsahujúci kyselinu palmitovú, podporuje v mozgu vývoj rezistencie voči inzulínu. „V skutočnosti to nie je len kyselina palmitová, to isté sa deje s kyselinou olejovou. My sme sa však sústredili na tú prvú, pretože sme vedeli, že môže byť hlavným činiteľom priamo ovplyvňujúcim synapsie, spojenie dvoch neurónov určené na odovzdávanie vzruchov v mozgu,“ uvádza Grassi.

Zároveň so zvyšovaním kyseliny palmitovej vedci pozorovali takzvanú palmitoyláciu, čiže pripájanie mastnej kyseliny k niektorým proteínom, zvlášť k receptoru pre glutamát. Glutamát používajú bunky nervového systému na komunikáciu. V prípade stravy bohatej na tuky bráni pozmenenie receptora pre glutamát jeho funkciu. V podstate ide o to, že sa pri takejto strave narúša jeden z mechanizmov, ktoré koordinujú aktivitu mozgu a zaisťujú správnu komunikáciu medzi bunkami. Pri výskume vedci tiež pozorovali, ako môžu byť zmeny spôsobené stravou potlačené.

„Ak podávame nosový sprej, ktorý pri strave bohatej na tuky blokuje palmitoyláciu receptora, nepozorujeme modifikácie spôsobené vysokým obsahom tukov a zároveň sa nám darí zachovať kognitívne schopnosti zvierat,“ hovorí Grassi. Výskum podľa neho pomohol lepšie pochopiť vzťah výživy a kognitívnych funkcií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuky #inzulín #nezdravé jedlo