Je lepšie jesť bez tuku alebo bez cukru?

Keď ide o to, zhodiť nejaký ten kilogram, ponúka sa otázka, akú diétu zvoliť. Máme vylúčiť zo stravy len potraviny obsahujúce veľa tukov? Alebo radšej zvoliť diétu s nízkym obsahom cukrov? V skutočnosti sú obe tieto diéty rovnako účinné, vyplýva zo štúdie, ktorej výsledky boli zverejnené v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA).

23.03.2018 13:00
sacharidy, cukry, jednoduché sacharidy Foto:
Osoby, ktoré dodržiavali diétu chudobnú na tuky, zhodili za rok priemerne 5,3 kilogramu, zatiaľ čo tí, ktorí držali diétu s nízkym obsahom cukrov, schudli o šesť kilogramov.
debata (8)

Autori štúdie, vedci z lekárskej fakulty Stanfordovej univerzity v Spojených štátoch, pracovali so vzorkou 609 osôb vo veku od 18 do 50 rokov, ktoré mali nadváhu alebo boli obézne, ale neboli diabetici. Každá z týchto osôb si zvolila jednu z diét. Po dobu ôsmich týždňov mali tieto osoby podľa typu diéty znížiť spotrebu cukru alebo tuku o 20 gramov. Priemerná fyzická aktivita, ktorá sa vyhodnocovala individuálnymi dotazníkmi, bola v oboch skupinách takmer rovnaká.

Osoby, ktoré dodržiavali diétu chudobnú na tuky, zhodili za rok priemerne 5,3 kilogramu, zatiaľ čo tí, ktorí držali diétu s nízkym obsahom cukrov, schudli o šesť kilogramov. Výsledky teda boli dosť podobné a vedci preto dospeli k záveru, že obe diéty sú rovnako účinné. Po skončení pokusu nebol žiadny výrazný rozdiel vo vývoji váhy medzi diétou odľahčenú od tukov a diétou s nízkym obsahom cukrov, uviedli vedci.

Výskumníci však išli ďalej. Podľa skorších štúdií vyšlo najavo, že niektoré gény zrejme hrajú úlohu v účinnosti diét. Niektorí ľudia sú pravdepodobne geneticky predurčení na to, aby zhadzovali kilogramy pri diéte odľahčené od tukov, zatiaľ čo iným vyhovuje diéta s nízkym obsahom cukrov.

Táto myšlienka si našla svoje vyznávačov. Niektoré internetové firmy tvrdia, že dokážu zistiť, ktorá diéta je pre ich klientov najvýhodnejšia, a to podľa ich génov. Aby túto hypotézu overili, vedci urobili genetickú sekvenciu niektorých génov účastníkov štúdie. Vo svojom závere sú kategorickí: účinnosť diéty nie je spojená s genetickým profilom. Vedci tiež vyhodnocovali schopnosť účastníkov vylučovať inzulín. Iné štúdie totiž ukázali, že nízka sekrécia inzulínu u pacienta by mala viesť lekárov k tomu, aby mu predpísal diétu chudobnú na cukry. Aj tu však výsledky bádania ukazujú, že vylučovanie inzulínu nehrá pri účinnosti diét žiadnu úlohu. Účastníci, ktorí ho vylučovali najmenej, nezhodil viac kilogramov pri diéte odľahčenej od cukrov ako tí, ktorí držali diétu s nízkym obsahom tukov.

Vedci konštatovali jediný rozdiel medzi oboma skupinami pokusných osôb: zmenu hladiny cholesterolu. U tých osôb, ktoré držali diétu s nízkym obsahom tukov, rástla hladina „zlého“ cholesterolu LDL, zatiaľ čo u tých osôb, ktoré dodržiavali diétu bez cukrov, stúpala hladina „dobrého“ cholesterolu HDL a klesala hladina triglyceridov. Vysoká hladina LDL cholesterolu je rizikovým faktorom kardiovaskulárnych chorôb. Zatiaľ nie je jasné, či sú oba typy diéty ekvivalentné, pokiaľ ide o zdravie srdca a ciev.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #strava #tuky #cukry