Z tradičnej produkcie mäsa vyraďuje živé zvieratá. Izraelčania sa snažia v laboratóriu vyrobiť tukové a svalové bunky, ktoré tvoria základ mäsa. Future Meat Technologies je jednou z niekoľkých firiem, ktoré sa touto technológiou zaoberajú v období rastúceho dopytu po mäse bez toho, aby pritom vytvárali tlak na rozšírenie chovu dobytka.
Zakladateľ izraelskej firmy a šéf jej vedeckej sekcie Jaakov Nahmias priznal, že výrobná cena laboratórneho mäsa predstavovala nedávno až 10-tisíc dolárov za kilogram a že sa jeho firme podarilo cenu znížiť na 800 dolárov za kilogram. Do roku 2020 by chcela cenu stiahnuť na päť až desať dolárov.
Americký Tyson Foods poskytol jeruzalemskej firme na rozbehnutie výskumu 2,2 milióna dolárov. „Naďalej významne investujeme do našich tradičných postupov spracovania mäsa, ale veríme tiež v dodatočné možnosti, ktoré zákazníkom rozšíria ponuku,“ povedal zástupca riaditeľa sekcie firemnej stratégie Justin Whitmore. V decembri firma Tyson navýšila svoj podiel v podniku Beyond Meat, ktorý sa zaoberá výrobou proteínov na rastlinnom základe.
Očakáva sa, že medzi rokmi 2000 až 2050 sa dopyt po mäse na planéte zdvojnásobí. Počet obyvateľov prekročí deväť miliárd a zástancovia „laboratórneho mäsa“ tvrdia, že práve tento druh výroby je jedinou cestou, ak nemá byť zničené životné prostredie. Štúdie vykonané na Oxfordskej univerzite a na Univerzite v Amsterdame odhadujú, že výroba mäsa v laboratórnom prostredí zníži zásadným spôsobom produkciu takzvaných skleníkových plynov, zodpovedných za otepľovanie planéty. Pri tejto výrobe sa tiež spotrebuje o 82 až 96 percent menej vody, než potrebuje hovädzí dobytok a vylúči sa tlak na pôdu, aký vyvoláva chov dobytka.