Ötziho posledná večera? Kozí tuk, jeleň, ale aj paprade

Vedci zverejnili ďalšie podrobnosti ohľadom života ľadovcového muža Ötziho, vrátane toho, čo jedol pred svojou smrťou a z čoho sa skladal jeho bežný jedálniček.

17.07.2018 17:00
debata (2)
Ötzi, ako je vyobrazený v rakúskom múzeu... Foto: MAMUZ.AT
Ötzi, ľadový muž, Mistelbach Ötzi, ako je vyobrazený v rakúskom múzeu Mistelbach.

Ľadový muž zvaný Ötzi je najstaršou známou prirodzenou ľudskou múmiou, ktorá ponúka jedinečný pohľad na Európana z medenej doby. Informáciu priniesol server bbc.co.uk.

Ötzi žil pred viac ako piatimi tisíckami rokov a jeho telo objavili v roku 1991 dvaja turisti v oblasti Ötztalských Álp na rakúsko-talianskej hranici. Odtiaľ tiež pochádza jeho meno.

Potreboval energiu

Vedci urobili rozbor žalúdka a zistili, že pred svojou smrťou požil kozí tuk, mäso z jeleňa, semená obilia a tiež paprade. Obsah tuku celého menu bol až 50 percent, čo je o 10 percent viac, než koľko obsahuje naša dnešná strava. Vysvetlením budú zrejme náročné klimatické podmienky, v ktorých Ötzi žil. Jeho telo bolo objavené v výške 3 210 metrov na morom. „Ak uvážime nadmorskú výšku, v ktorej Ötzi lovil, je zrejmé, že potreboval taký prísun energie,“ uviedol doktor Frank Maixner z inštitútu pre výskum múmií EURAC v Bolzane pre BBC. Dodal, že v takom krutom prostredí mu tuk zaistil prežitie. „Je veľmi ťažké si predstaviť, ako kozí tuk chutí. Rozhodne by sme si na ňom dnes ale nepochutili,“ dodal Maixner.

Okrem tuku našli vedci v jeho vnútornostiach tiež zvyšky jelenieho mäsa a starého druhu pšenice jednozrnovej. Okrem tuku a bielkoviny tak jeho strava obsahovala aj škroby. Prekvapením bol nález zvyškov paprade. Podľa vedcov sa mohla dostať do jeho tela ako liek, druhým variantom je možnosť, že si do listov paprade balil potraviny, aby ich ochránil pri svojich cestách.

Zdravie mu neslúžilo

Zdravotne však nebol v najlepšej kondícii. Jeho odhadovaný vek bol v čase smrti 45 rokov, na dobové pomery teda išlo o starého muža. Podľa vedcov ho trápilo pokročilé kôrnatenie ciev a tiež bolesti kĺbov. Zaujímavosťou je, že trpel intoleranciou na laktózu. Mlieko v tej dobe ešte nebolo u dospelých takou rozšírenou súčasťou potravy ako dnes. V jeho tele sa tiež našla baktéria Helicobacter pylori. Tá je bežná aj v súčasnej populácii a pravdepodobne môže za vznik žalúdočných vredov a niektorých nádorových ochorení zažívacieho ústrojenstva. V minulosti to tak byť nemuselo. „Možno že išlo o vtedy užitočnú baktériu, ktorá uľahčovala trávenie surového mäsa a ktorá sa neskôr stala patogénna,“ povedal bakteriológ Albert Zink z inštitútu v Bolzane.

O okolnostiach Ötziho smrti sa dlho viedli spory, dnes už je však jasné, že nebola prirodzená. Vďaka röntgenovým snímkam sa podarilo preukázať, že bol zasiahnutý šípom do ľavého ramena a k zraneniu došlo krátko pred jeho smrťou. Tomuto nálezu zodpovedala aj diera v hornej vrstve jeho oblečenia. Podľa ďalších štúdií navyše utrpel aj vážne poranenia hlavy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jedálniček #Ötzi #tirolsko #ľadovcový muž