Vedci vedia vyrobiť látku, ktorá je súčasťou črevnej mikroflóry

Českí vedci vedia vyrobiť látku butyrát, ktorá je súčasťou črevnej mikroflóry.

10.08.2018 13:00
mikróby, baktérie, vírus, medicína Foto:
Ilustračné foto
debata
Mohla by pomôcť pri zápaloch čriev a ďalších chorobách, keď je ho nedostatok, alebo zlepšiť cukrovku. Petr Ryšávka, ktorý výskumný tím viedol, o tom informoval v tlačovej správe.

Butyrát je soľ kyseliny maslovej, ktorá by mala byť v črevách obsiahnutá prirodzene. Produkujú ju črevné baktérie. Dokáže obnoviť celistvosť črevnej sliznice, znížiť prenikanie obsahu čriev do sliznice aj krvi a podieľať sa na tlmení chronických zápalov v črevách. „Nami dodávaný butyrát sa správa v organizme úplne prirodzene. Bunkám črevnej sliznice pomáha a pôsobí na ne priaznivo, rovnako ako prirodzený butyrát. Základnou podmienkou tohto úspechu bola špeciálna úprava látky tak, aby doputovala na žiaduce miesto a cestou nebola nijako poškodená,“ uviedol Ryšávka. Látka sa musí uvoľniť až v črevách. Odolnosť voči agresívnym žalúdočným šťavám a pH žalúdka zaisťujú špeciálne upravené kapsuly.

Pôsobenie butyrátu na zápaly čriev môže byť podľa Ryšávka prevenciou rakoviny, Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy.

Ryšávka je zakladateľom firmy Pharmaceutical Biotechnology, ktorá sa venuje vývoju probiotík. Tieto živé baktérie sú v poslednom čase populárne vo výžive ľudí. Pridávajú sa do jogurtov a iných mliečnych výrobkov a využívajú sa ako doplnky stravy. Firma získala od Európskej komisie výskumný grant 50 000 eur na vývoj špeciálnych probiotík pre onkologicky chorých pacientov, ktorí majú poškodenú mikroflóru a hrozí im až otrava.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vedci #probiotiká #Crohnova choroba #baktérie #ulcerózna kolitída #črevná mikroflóra