Ako zmerať, či skutočne chodíme rýchlo

Všetci vieme, že na udržanie zdravia experti odporúčajú prechádzku v rýchlom tempe. Keď sa však na to pozrieme podrobnejšie, stáva sa rýchla chôdza technickým pojmom.

20.08.2018 10:02
relax, chôdza, turistika, prechádzka, príroda,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)
Podľa väčšiny expertov je za rýchlu chôdzu považovaná taká, keď údery srdca dosahujú 70 percent maximálnej srdcovej frekvencie.

Medzinárodná organizácia zaoberajúca sa zdravím ju identifikuje ako chôdzu, pri ktorej ešte človek môže hovoriť, nie však už spievať. Mierna fyzická aktivita by zase mala zodpovedať trom MET (metabolický ekvivalent, ktorý vyjadruje spotrebu kyslíka v pokoji na jeden kilogram telesnej hmotnosti), to znamená, že by sme mali spotrebovávať trikrát viac energie, ako keď sedíme. Je v tom skrátka trochu zmätok, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Všetky tieto názory sa pokúsili vo svojej štúdii zjednotiť vedci z Massachusettského technologického inštitútu, ktorí porovnávali 38 výskumov na túto tému. Vyhodnocovali priaznivé účinky chôdze vo vzťahu k počtu krokov za minútu, srdcovú frekvenciu a dýchanie.

Rýchla chôdza? Sto krokov za minútu

Štúdiu, ktorá zahŕňala stovky mužov a žien vo veku od osemnásť rokov s rôznou hmotnosťou, viedla Catrine Tudorová-Lockeová. Tá dospela k záveru, že rýchla chôdza v priemere predstavuje sto krokov za minútu. To je zrejme menej, než sme si predstavovali, pretože pre tých, ktorí sú zdatní, sa to môže zdať skôr málo.

„Meranie je jednoduché, stačí urobiť desať krokov za šesť sekúnd. Ak to vynásobíme desiatimi, získame 100 krokov za minútu. Alebo môžeme merať rýchlosť chôdze tak, že si spočítame, koľko krokov urobíme za minútu,“ vysvetľuje americká vedkyňa.

„Prirodzene nestačí, aby sme touto rýchlosťou urobili denne len 100 krokov,“ dodáva. "Ak hovoríme o sto krokoch za minútu, je to štandardizácia, zodpovedá to námahe strednej intenzity.

Pre osobu, ktorá má desať kilogramov nadváhu, ide o väčšiu fyzickú aktivitu, zatiaľ čo pre trénovanú osobu to je ľahká aktivita. Tiež veľkosť kroku, a teda vzdialenosť, ktorú osoba prejde, je rôzna: jeden urobí krok dlhý 50, iný 70 centimetrov," spresňuje Gianfranco Beltrami, expert na športové lekárstvo. Spotreba kalórií sa mení aj podľa toho, koľko dotyčný jedinec váži, ako dlho sa aktivite venuje a akú vzdialenosť prejde.

Ako chodiť?

Ako teda máme chodiť, aby to bolo pre naše zdravie prínosom? "Do šesťdesiatich rokov by to malo byť 10 000 krokov denne, a to najmenej päť dní v týždni, z toho najmenej časť rýchlosťou 100 krokov za minútu.

To znamená prechádzku v dĺžke jednej hodiny a 40 minút. Po šesťdesiatke prospeje zdraviu 8-tisíc krokov a po sedemdesiatke stačí 5-tisíc krokov," uvádza Beltrami.

Samozrejme, môžeme urobiť pre svoje zdravie i viac, napríklad 130 až 140 krokov za minútu, až dosiahneme pomalý beh. S krokomerom, ktorý dnes máme takmer všetci v mobile, môžeme denne kontrolovať, či sme tento cieľ dosiahli.

Musíme oných 10 000 krokov urobiť naraz? „Najmenej 3 000 krokov áno, inak stačí započítavať napríklad cestu do kaviarne alebo vynášanie odpadkov,“ odpovedá Beltrami.

K tomu, aby sme si udržali zdravie a vyplavovali sa nám endorfíny, ktoré navodzujú dobrú náladu, je potrebná dostatočne intenzívna aktivita, teda dosiahnutie 70 až 80 percent maximálnej srdcovej frekvencie. Ako ju vypočítame? Stačí od čísla 220 odpočítať vek jedinca. U dvadsaťročného mladíka to bude 200 (220 – 20), u štyridsiatnika to bude 180 (220 – 40). Len dobre trénované osoby môžu dlhší čas tieto parametre prekračovať. "Príliš rýchla chôdza môže viesť paradoxne k rizikám.

Obézna osoba, ktorá dosiahne maximálnu frekvenciu namiesto 70 až 80 percent tejto frekvencie, môže srdce vyčerpať," vysvetľuje Gianfranco Beltrami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #štúdia #vedci #srdcová frekvencia #krokomer #kroky #rýchla chôdza