Ako zistíte, že má niekto "opilecké okno"?

V poslednom čase sa v médiách často pretriasa otázka opileckej straty pamäti známej ako "opilecké okno".

22.10.2018 12:55
pivo, oslava, krčma, alkohol Foto:
Opilecké okno nastáva, keď mozog nie je dočasne schopný zaznamenávať spomienky.
debata
Ale čo to naozaj znamená z hľadiska mozgových procesov a aké bežné niečo také je – predovšetkým medzi mladými ľuďmi? Spravodajský server BBC News pripravil niekoľko základných faktov.

Okno nastáva, keď mozog nie je dočasne schopný zaznamenávať spomienky. Môže to spôsobiť pitie, pretože alkohol narúša činnosť podmozgovej žľazy a tlmí až brzdí jeho schopnosť vytvárať dlhodobé spomienky. „Je to ako časť vymazaného záznamu na páske,“ hovorí Aaron White z amerického Národného ústavu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus.

Ostatní si nemusia byť vedomí toho, že je niekto iný uprostred takého okna. Pri štúdiách tohto fenoménu si boli osoby, ktoré tento druh výpadku postihol, schopné vybaviť si veci, ktoré sa stali pred niekoľkými minútami, a dokonca aj vykonávať jednoduché výpočty. O pol hodiny neskôr však už nevedeli, že sa čokoľvek z toho odohralo.

Pre pijanov je prekvapivo ľahké dostať sa do bodu, keď sa im prestanú ukladať spomienky. V štúdii viac ako tisíc vysokoškolákov ich viac ako dve tretiny – 66,4 percenta – uviedlo, že zažili najmenej jedno podobné okno. Ďalšia analýza s viac ako 4 600 účastníkmi zistila, že 52 percent mužov a 39 percent žien zažilo v živote najmenej jedno okno, zatiaľ čo 21 percent mužov a 11 percent žien zaznamenalo tri alebo viac za rok.

Nie každý má okno po rovnakom počte drinkov. Jedna štúdia zistila, že frekvencia, s akou sa ľudia všeobecne počas posledného mesiaca opili, je rizikovým faktorom pre to, či niekto z nich zažije okno.

Tento jav niektorých ľudí postihuje viac ako iných. Ženy ho hlásia častejšie ako muži a zdá sa, že je v nich aj dedičná zložka. V jednej analýze pijani, ktorí uviedli, že ich matky mali problémy s alkoholom, častejšie hlásili opilecké okná než tí, ktorých matky alkoholu neholdovali. Aj v tomto prípade existujú rozdiely medzi pohlaviami. Muži, ktorí uviedli, že ich matka mala problém s pitím, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť opileckého výpadku pamäti, než ženy, ktoré uviedli to isté.

Pretože počas rokov dospievania a v prvých rokoch po dvadsiatom roku veku sa mozog ešte stále vyvíja, môže silné pitie v adolescencii viesť k zmenám na mozgu. Opilecké okno je prediktívnym faktorom ťažkostí s políciou a poškodzovania majetku. Je to rizikový faktor pre ďalšie negatívne následky pitia od zmeškaných schôdzok až po zranenie. Zvyšuje predovšetkým u žien riziko „nechceného a nebezpečného sexuálneho správania, ktoré dotknutá osoba neskôr bude ľutovať“.

Ženám, ktoré boli v minulosti sexuálne napadnuté, tiež hrozí vyššie riziko, že sa počas opileckého okna opäť stanú obeťou.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #muži #štúdia #ženy #strata pamäti #opilecké okno