Celeste Buckingham: Hovorme o migréne nahlas

Van Gogh, Caesar či Čajkovskij sa netajili tým, že im život znepríjemňuje migréna. Známe osobnosti, ktoré s ňou majú skúsenosti, nájdeme aj na Slovensku.

14.11.2018 14:40
foto3 - kopia Foto:
Celeste Buckingham.
debata (3)
Celosvetovo sa migréna vyskytuje približne u 12 % populácie a trikrát viac postihuje ženy ako mužov. Nevyhýba sa však ani deťom. Svetová zdravotnícka organizácia ju zaradila medzi 20 ochorení, ktoré výrazne zasahujú do života človeka a obmedzujú ho. Medzi typické príznaky migrény patrí pulzujúca bolesť zvyčajne na jednej strane hlavy, nevoľnosť, vracanie a citlivosť na svetlo a zvuky.

„Niektorí pacienti si často zamieňajú migrénu za klasickú bolesť hlavy. Na správne rozpoznanie migrény si stačí urobiť krátky test,“ hovorí neurológ Martin Kucharík. „Ak pacient pociťuje jednostrannú bolesť hlavy, ktorá je pulzujúca a zhoršuje sa pri pohybe, jej intenzita je stredná až silná a k tomu vracia alebo je citlivý na svetlo a zvuky, je vysoko pravdepodobné, že môže trpieť migrénou. Pacient nemusí vykazovať všetky tieto príznaky, v každom prípade by však mal navštíviť neurológa,“ konštatoval.

Až 80 % pacientov má migrénu bez tzv. aury. Približne 20 % pacientov udáva migrénu s aurou. Tá sa vyskytuje pred samotným spustením intenzívnej bolesti hlavy a pacient ju pociťuje vo forme zábleskov svetla alebo tzv. cikcakovitým videním. Trvá maximálne 60 min. a po nej nasleduje nástup intenzívnej bolesti hlavy.

S cieľom zvýšiť povedomie o tomto ochorení a zmeniť jeho vnímanie v spoločnosti vznikla pacientska organizácia Migréna je choroba, ktorú podporila aj známa speváčka Celeste Buckingham.

„Je dôležité hovoriť o tejto téme a zvyšovať povedomie verejnosti o migréne ako chorobe. Som presvedčená, že mnohí ľudia trpia migrénou a ani o tom nevedia. Svojím príbehom migreničky sa chcem pripojiť k tejto kampani a vyjadriť jej podporu. Verím, že spoločne sa nám podarí hovoriť o tejto téme nahlas a odtabuizovať ju,“ hovorí Celeste Buckingham.

Migrénu dnes mnohí ľudia nepovažujú za chorobu, skôr za výhovorku. „V spoločnosti je málo akceptovaná a tomuto ochoreniu nie je prikladaná náležitá pozornosť. Aj preto sme sa rozhodli založiť pacientsku organizáciu Migréna je choroba. Jej cieľom je hovoriť o migréne ako vážnom neurologickom ochorení, ktoré si vyžaduje liečbu. Rovnako chceme vplývať na verejnosť, tak laickú, ako aj odbornú, a zvyšovať povedomie o prejavoch migrény, jej liečbe a spúšťačoch,“ hovorí Gabriela Hurbanová, zakladateľka pacientskej organizácie Migréna je choroba.

V súčasnosti vedci nepoznajú zaručené spúšťače migrény. Lekári najčastejšie hovoria o hormonálnych zmenách, čo by vysvetľovalo to, prečo ženy postihuje trikrát častejšie ako mužov. Môžu ju zhoršovať slané jedlá, niektoré syry, alkohol a kofeínové nápoje. Negatívny vplyv na ochorenie majú tiež zmeny tlaku vzduchu, príliš jasné svetlo alebo intenzívna vôňa či zápach.

Na trhu je celý rad prípravkov, ktoré vedia zmierniť jej prejavy. Pacient si však môže uľaviť aj sám pokojovým režimom. Doplnková liečba môže zahŕňať studené obklady, pobyt v tmavej, dostatočne vetranej miestnosti bez nadmerného hluku, akupresúru či akupunktúru. Samozrejmosťou je obmedzenie vplyvu provokujúcich faktorov, ktoré môžu ochorenie zhoršiť. Pacient by mal dbať aj na dostatok spánku.

Mohlo by vás zaujímať…

  • migréna je tretie najčastejšie ochorenie vo svete
  • 12 % populácie trpí migrénou
  • 3 000 migrénových záchvatov prebehne každý deň na 1 milión obyvateľov
  • 90 % pacientov má migrénu ako dedičné ochorenie
  • v 70 % postihuje najmä ženy
  • 15 % detí trpí migrénou

Ako sa prejavuje

  • pulzujúca bolesť hlavy prevažne na jednej strane
  • stredná až ťažká intenzita
  • bolesť trvá 4 až 72 hodín a pohybom sa zhoršuje
  • opakuje sa aj niekoľkokrát do mesiaca
  • precitlivenosť na svetlo a zvuk
  • nevoľnosť a vracanie
Viac informácií o migréne a pacientskej organizácii Migréna je choroba nájdete na www.migrenajechoroba.sk
Spracovala: dh
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Celeste Buckingham #ochorenie #migréna #bolesť hlavy #aura #bez aury