Na čo myslíte pri jedle? Dajte si na to pozor, ovplyvní to vašu váhu

Povedz mi, na čo myslíš, keď si sadneš k stolu, a ja ti poviem, či priberieš!

12.12.2018 06:00
hlavy-shutterstock 587341892 Foto:
Dávka jedla, ktorú si zvolíme, je spojená s duševným rozpoložením, s ktorým si sadáme za stôl.
debata
Dávky jedla, ktoré si zvolíme, sú tesne spojené s duševným rozpoložením, s ktorým k stolu pristupujeme. Tento mechanizmus vysvetľuje bludný kruh obéznych osôb, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Na čo myslíte, keď si pri obede alebo pri večeri nakladáte na tanier porciu jedla? Na to, aké je jedlo chutné a zdravé, alebo na to, aby ste neboli hladní? Odpoveď vám naznačí, či máte nevyhnutnú tendenciu pribrať, alebo či je pre vás ľahké zostať vo forme, či dokonca schudnúť.

Dávka jedla, ktorú si zvolíme, je spojená s duševným rozpoložením, s ktorým si sadáme za stôl.

Ukázal to výskum predstavený na kongrese americkej Spoločnosti pre štúdium ingestívneho správania, na ktorom sa zúčastnili dobrovoľníci, z ktorých časť mala problémy s nadváhou a druhá časť nie. Boli vyzvaní, aby sa obslúžili jedlom, a pritom im vedci dávali pokyny, na čo majú myslieť.

Keď vedci merali veľkosť porcií zistili, že sledované osoby k sebe boli skúpejšie, ak im bol daný pokyn myslieť na zdravie. Nie náhodou sa v takej situácii v mozgu aktivuje miesto, kde je „sídlo“ sebakontroly. Keď im, naopak, vedci prikázali, aby jedli do sýtosti, porcie, ktoré si dobrovoľníci brali, boli oveľa väčšie.

„Keď sme dobrovoľníkov vyzvali, aby sa sústredili na radosť z jedla, potom si tí, ktorí mali normálnu váhu, naservírovali obvyklé porcie jedla. Naopak, ľudia s nadváhou alebo obézni, mali tendenciu vziať si prehnane veľkú porciu,“ vysvetľuje koordinátorka výskumu Stephanie Kullmannová z Eberhardovej-Karlovej univerzity v Nemecku. U obéznych ľudí to súvisí tiež so zvýšenou aktivitou v tých častiach mozgu, kde sídli chuť. Keď boli vyzvaní, aby sa sústredili na sýtosť, ich mozog „pracoval“ menej v zónach, ktoré súvisia s pocitom odmeny.

„To, s akými myšlienkami pristupujeme k jedlu, môže aspoň čiastočne vysvetliť bludný kruh, v ktorom sa pohybujú obézni ľudia. Keď sa sústreďujú na radosť z jedla, porcie sa zvyšujú a rastie pocit uspokojenia, ktorý sa však znižuje, keď myslia len na to, aby sa zasýtili. Inak povedané, pocit plnosti u tých, ktorí bojujú s kilogramami navyše, je menej uspokojivý a prináša menšiu radosť ako u tých, ktorí s váhou nemajú problémy,“ uvádza Kullmannová. Táto skutočnosť má výrazný vplyv, pretože označenie jedla za chutné a zdravé vedie k potrebe uspokojenia, ktorá sa u ľudí s nadváhou a obéznych končí zvyšovaním porcií.

Teraz je jasné, že množstvo jedla, ktoré zjeme, a teda tendencia k priberaniu, priamo závisí od veľkosti porcií. Nie náhodou od 50. rokov minulého storočia do našich čias rástol výrazne počet obéznych ľudí a súbežne s tým rástli aj priemerné porcie v reštauráciách a prevádzkach rýchleho občerstvenia.

Zmena duševného rozpoloženia pred jedlom môže pomôcť: ak myslíme na zdravie, máme sklon obmedzovať objem jedla. Lenže hlavne tí, ktorí majú s váhou problémy a sústredia sa na potešenie z jedla, môžu byť vystavení riziku.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #mozog #jedlo #vedci #tanier #obed #chutne a zdravo #radosť z jedla