Pohybom sa dá znížiť vek organizmu aj o 30 rokov

Ľudia, ktorí sa počas svojho dospelého života venujú pohybu, majú v sedemdesiatke organizmus, ktorého vek sa dá porovnať s organizmom o tridsať rokov mladšieho človeka.

17.12.2018 06:00
Seniori bicykel mensi Foto:
Vedci zistili, že medzi svalmi dvadsiatnikov a po celý život aktívnych sedemdesiatnikov nebol takmer žiaden rozdiel.
debata
Ich svaly dokonca znesú porovnanie so svalmi športujúcich dvadsiatnikov. Zistil to tím amerických vedcov z Ball State University v meste Muncie v štáte Indiana. O výskume napísal americký denník The New York Times (NYT).

Hoci aj doteraz existovali mnohé výskumy, ktoré dokazovali pozitívny vplyv fyzickej aktivity na človeka, a to aj v neskoršom veku, väčšina z týchto výskumov sledovala ľudí, ktorí sa športu venujú súťažne, nie rekreačných športovcov, a väčšina z nich skúmala iba mužov, píše The New York Times.

V aktuálnej štúdii si však americkí vedci ako predmet skúmania zvolili ženy aj mužov, ktorí sa pohybu venovali počas svojho života aspoň niekoľko desaťročí rekreačne a dnes majú viac ako 70 rokov. „Zaujímali sme sa o ľudí, ktorí začali cvičiť počas kampaní propagujúcich behanie a cvičenie v 70. rokoch,“ vysvetlil pre NYT vedúci vedeckého tímu Scott Trappe.

S pomocou inzerátov v tlači sa výskumníkom podarilo dať dokopy 28 sedemdesiat­nikov, ktorí sa počas väčšiny svojho dospelého života pravidelne venovali fyzickej aktivite, pričom 21 z nich bolo mužov a sedem žien.

Druhú vzorku pre výskum tvorila skupina sedemdesiatnikov, ktorí sa počas svojho dospelého života nevenovali športu a pohybu, a treťou skupinou boli aktívni a športujúci dvadsiatnici. U ľudí zo všetkých troch skupín potom vedci testovali pohybové schopnosti, zisťovali počet vlásočníc či hladinu určitých enzýmov v ich svaloch a ďalšie ukazovatele.

Výsledky prekvapili aj samotných vedcov. Predpokladali totiž, že v najlepšom stave budú prirodzene svaly a organizmus dvadsiatnikov, na druhom mieste budú aktívni a na treťom pasívni sedemdesiatnici. Šokujúce je však podľa vedcov zistenie, že medzi svalmi dvadsiatnikov a po celý život aktívnych sedemdesiatnikov nebol takmer žiaden rozdiel, inými slovami, celý život športujúci sedemdesiatnici boli vo väčšine ukazovateľov na tej istej úrovni ako aktívni dvadsiatnici.

Výraznejšie rozdiely boli medzi týmito dvoma skupinami len v pohybových schopnostiach – tie mali aktívni sedemdesiatnici, napriek dlhoročnému športovaniu, prirodzene výrazne horšie ako športujúci dvadsiatnici. Na druhej strane, pohybové schopnosti aktívnych sedemdesiatnikov boli stále o 40 percent lepšie ako u ich neaktívnych rovesníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #pohyb #životný štýl #ženy #organizmus #športovci #mladý človek #fyzická aktivita muži #rekreační športovci