Konzumácia odsolenej vody môže viesť k problémom so srdcom

Ľudia, ktorí pijú odsolenú morskú vodu, trpia nedostatkom horčíka a sú viac ako ostatní vystavení srdcovým chorobám.

04.01.2019 10:34
voda, postava, Foto:
Pitie odsolenej vody môže spôsobiť ochorenie srdca.
debata
Podľa denníka The Times of Israel sa v Izraeli uvažuje o začatí programu obohacovania vody týmto prvkom, ale zatiaľ tomu bránia nezhody medzi úradmi. V Izraeli sa odsoľuje ročne 600 miliónov kubických metrov vody, čo zodpovedá 70 percentám spotreby domácností.

Izrael je tiež jednotkou v recyklácii vody, pretože viac ako 80 percent vody, ktorá odtečie kanalizácií, sa prečistí a používa na zavlažovanie.

Vedci však už dlhší čas poukazujú na temnejšiu stránku odsoľovania. V jednej vedeckej štúdii bolo 178 000 pacientov rozdelených na dve skupiny. V jednej boli ľudia z pobrežných oblastí a konzumujúci hlavne odsolenú vodu, v druhej ľudia z vnútrozemia, ktorí k dispozícii odsolenú vodu nemajú. Preukázalo sa, že u osôb z prvej skupiny bola pravdepodobnosť rozvoja srdcového ochorenia o šesť percent vyššia ako u osôb z druhej skupiny.

Ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že nedostatku horčíka možno pripísať ročne úmrtie 250 ľudí, vedci sa domnievajú, že v skutočnosti je situácia horšia. Premiér Benjamin Netanjahu na základe výskumu pred dvoma rokmi požiadal ministerstvo zdravotníctva, aby vypočítalo náklady na obohacovanie vody horčíkom a začalo pilotný program, ale zatiaľ sa to nestalo.

Odborník na vodu Perec Darr povedal, že voda môže byť smrtiaca záležitosť, čo dokladá príklad michiganského Flinta, kde sa do mestskej vody dostalo olovo a zomrelo tam päť ľudí. Pripomenul, že existujú štúdie na deťoch, ktoré ukazujú, že nedostatok horčíka môže súvisieť s vysokým výskytom porúch pozornosti a hyperaktivitou.

Odsolená voda sa už obohacuje o vápnik, aby sa korigovala kyslosť, ktorá spôsobuje koróziu rozvodov. Darr a ostatní sa prihovárajú za to, aby sa obohacovalo tiež horčíkom. Vodárenský úrad však tvrdí, že by to prišlo ročne až na 600 miliónov šekelov a že na to vláda najprv musí nájsť peniaze, aby to nemuseli platiť zákazníci v podobe zvýšenia cien.

Horčík ovplyvňuje stav svalov vrátane srdcového svalu, takže pomáha pacientom zotavujúcim sa po infarkte. Nedostatok vedie k osteoporóze aj vyššiemu tlaku a zníženiu kognitívnych funkcií. Horčík je možné získať z vyváženej stravy, ktorá však nie je vo všetkých domácnostiach bežná. Nedostatkom tohto prvku môžu trpieť aj zvieratá napájané odsolenou vodou a rovnako aj rastliny. Pôda zavlažovaná takou vodou horčík neobsahuje, takže potom aj ľudia s kvalitnou stravou ho z rastlín do organizmu nedostávajú.

Určité kruhy v Izraeli tvrdia, že horčík rovnako ako fluór nie je nutné dodávať do vody celoplošne, pretože ľudia môžu tieto látky konzumovať v potravinových doplnkoch. V určitých sociálnych skupinách sa však nielen nebudú také doplnky kupovať, ale nečistia sa tam pravidelne ani zuby, takže zdravotníci sa v roku 2014 postavili proti rozhodnutiu vtedajšieho ministra zdravotníctva, ktorý zastavil obohacovanie vody fluórom. V roku 2017 bola fluorácia vody obnovená.

Ministerstvo zdravotníctva odporúča dodávať 20 až 30 miligramov horčíka na liter vody. Podľa spoločnosti Tahal, ktorá zabezpečuje vodnú infraštruktúru, by to prišlo ročne maximálne na 60 až 180 miliónov šekelov, nie na 600 miliónov, ako odhaduje vodárenská správa. Ministerstvo je pripravené začať pilotný program, ale rozhodnutie o celoplošnom obohacovaní vody horčíkom musí urobiť parlament.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #ľudia #domácnosti #horčík #morská voda #srdcovo-cievne ochorenia